

Niet alle soorten pesten zijn zichtbaar
Heeft u kinderen of kleinkinderen? Misschien wel, en dan heeft u uw (klein)kind mogelijk wel eens een keer horen zeggen, dat hij of zij geen zin heeft om naar school te gaan. Dit is niet gelijk zorgwekkend natuurlijk. Ieder kind heeft wel eens zin om een dagje met zijn speelgoed te spelen, te knutselen of gewoon lekker op de bank televisie te kijken.
Echter, wanneer een kind zeer regelmatig aangeeft geen zin te hebben om naar school te gaan, of zelfs angst heeft om naar school te gaan, dan kan er ook wel eens iets anders aan de hand zijn!
Het kan ook zijn dat uzelf geen kinderen heeft, maar kinderen op straat of op het schoolplein ziet. En ook dan kan het zijn dat u opvalt dat er kinderen zijn die het moeilijk hebben om zich staande te houden in een groep.
Verschillende vormen van pesten
Veel mensen denken dat er maar één vorm van pesten bestaat. Maar dat is niet zo, er zijn eigenlijk een heleboel vormen van pesten. Daarvan is de ene vorm minder zichtbaar dan de ander. Ook zijn er vormen die minder bekend zijn waardoor veel mensen denken dat het niet onder pesten valt. We zetten de vijf vormen van pesten voor u op een rijtje:
Fysiek pesten
Dit is een heel duidelijke en zichtbare vorm van pesten. De pester, en meestal ook zijn helpers, schopt, slaat en gebruikt zijn spierkracht om de gepeste te intimideren en bang te maken. Minder zichtbaar, maar net zo erg, is de gepeste: laten struikelen, de deur voor zijn neus dichtlaten klappen, of tijdens gedrang nog even tegen een muur aan duwen.
Verbaal pesten
Deze vorm van pesten komt veel voor en is daardoor voor veel mensen goed te herkennen. Verbaal pesten is onder andere iemand bedreigen, beledigen, naroepen, uitlachen, belachelijk maken, uitschelden of chanteren.
Relationeel pesten
Dit is een minder bekende vorm van pesten, maar komt wel vaak voor. Bij deze meer subtiele vorm van pesten, staat de gepeste er alleen voor. Een voorbeeld van relationeel pesten is dat iemand je de rug toe keert, steeds weigert met je samen te werken of je buitensluit.
Seksueel pesten
Onder seksueel pesten vallen alle seksueel getint opmerkingen, gebaren en handelingen waarvoor geen toestemming is gegeven. Dit kan om lichamelijk ongewenst contact gaan, maar opmerkingen over een rokje of een te grote ongewenste nieuwsgierigheid naar iemands intieme privéleven, kunnen ook vormen van seksueel pesten zijn. Seksueel pesten gebeurt zowel in het echte leven, als online. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld het verspreiden van naaktfoto’s.
Online pesten
Online pesten wordt ook wel cyberpesten of digitaal pesten genoemd. Het is pesten (verbaal, relationeel, seksueel) op het internet en dan met name op sociale media (Facebook, WhatsApp, Twitter, YouTube, TikTok, Instagram of een blog).
Herkent u een van bovenstaande vormen van pesten bij uw kind, kleinkind? Ziet u iets gebeuren op straat of in uw omgeving? Maak dit dan bespreekbaar en grijp in! Pesten is nooit OK en kan veel schade aanrichten in een mensenleven.
Auteurs: Anja van de Weerd (Specialist Pesten en Sociale Veiligheid) en Lotte Vermeulen (Pedagoog).
Over de Stichting Aandacht voor Pesten
De Stichting Aandacht voor Pesten is een non-profit organisatie met een ANBI-status, en een landelijk steunpunt op het gebied van pesten en sociale veiligheid. Iedereen, van jong tot oud, de gepeste, de pester, een organisatie of instelling, kan bij de Stichting terecht voor hulp, informatie en expertise. Het voortbestaan van de Stichting is afhankelijk van giften en donaties.