Nieuwe laserbehandeling bij vergrote prostaat

Nieuwe laserbehandeling bij vergrote prostaat

Patiënten met een vergrote prostaat kunnen sinds kort op een nieuwe manier worden behandeld: met een groene laser (GreenLightLaser). Het BovenIJ ziekenhuis is het enige ziekenhuis in de regio dat deze behandeling aanbiedt.

Verdampen prostaatweefsel

Uroloog Risto Lazarov: ‘Veel mannen van boven de vijftig krijgen te maken met een vergrote prostaat, het hoort bij het ouder worden. Als de urinebuis door de prostaat in de verdrukking komt, gaat het plassen steeds moeilijker.’ De laser verdampt het prostaatweefsel rondom de urinebuis waardoor de urinebuis niet langer dichtgedrukt wordt. Patiënten kunnen daardoor weer vrijuit plassen. Uroloog Rogier van der Vijgh: ‘De laserbehandeling kan een uitkomst zijn voor patiënten die vanwege andere medische redenen bloedverdunners slikken. Zij komen lastiger of helemaal niet in aanmerking voor een operatie aan de prostaat.’

prostaatPlasklachten

Mannen die last hebben van een vergrote prostaat gaan vaak naar de wc en slapen daardoor slechter. Soms blijft er te veel urine achter in de blaas of ze kunnen helemaal niet meer plassen. Zonder behandeling kunnen deze patiënten (blijvende) nierschade oplopen.

Minder bloedverlies, sneller herstel

De behandeling van een vergrote prostaat gebeurt meestal met medicijnen. Werken die niet genoeg, dan wordt een operatie besproken. De laserbehandeling biedt voordelen vergeleken met bestaande operatietechnieken: patiënten hebben gemiddeld minder bloedverlies, hebben korter een katheter nodig en hoeven gemiddeld slechts één nacht in het ziekenhuis te blijven.

Meer weten over de laserbehandeling?

De BovenIJ-urologen Risto Lazarov, Rogier van der Vijgh en Maarten Schaaf bieden de groenlicht laserbehandeling (GreenLightLaser) aan naast de bestaande behandelingen voor een vergrote prostaat. Kijk op bovenij.nl/urologie of bel 020 634 62 43. Voor het maken van een afspraak heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts.

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!