Nog duizenden toiletten te gaan

Nog duizenden toiletten te gaan

Hoge nood, maar waar oh waar kan ik naar de WC? Herken je dit? Download dan voor het gemak de gratis HogeNood-app op je telefoon. Waar in Nederland je ook bent, de app laat zien waar het dichtstbijzijnde (aangemelde!) publiektoegankelijke toilet is, of het open is, voor wie het geschikt is, hoe je er kunt komen en wat het eventueel kost. Het is de grootste database van openbare toiletten in Nederland met nu ruim 7500 toiletten. Maar er zijn nog duizenden toiletten die óók via die app vindbaar zouden moeten zijn.

Burgers in actie

Op de app staan alleen toiletvoorzieningen die zich bij de app hebben aangemeld. Sommige locaties doen dat uit eigen beweging. In andere gevallen omdat het ze wordt gevraagd. In de gemeente Oude IJsselstreek is een groep onder leiding van Sandra Gosseling daarmee begonnen. In o.a. de gemeente West Betuwe wordt haar voorbeeld gevolgd. Dat burgers zelf in actie komen, lijkt de enige manier om zoveel mogelijk publiektoegankelijke toiletvoorzieningen op de HogeNood-app te krijgen. Sandra Gosseling heeft een stappenplan geschreven waarin staat hoe je het kunt aanpakken.

 

Je kunt haar bereiken via werkgroeponbeperktmeedoen@gmail.com. Doet een locatie mee, dan is die te herkennen aan de sticker ‘Iedere WC telt’. Meer informatie daarover op www.iederewctelt.nl. Dit is een initiatief vanuit de Toiletalliantie, een samenwerkingsverband van organisaties die zich inzetten voor meer toiletvoorzieningen in de bebouwde kom, in de natuur en in treinen.

toilettenToiletvriendelijkste gemeente

Het belang van goede toiletten voor iedereen is zó groot dat de Verenigde Naties een Wereld Toiletdag hebben ingesteld.
www.beleven.org/feest/wereldtoiletdag
Elk jaar 19 november. Naar aanleiding van deze dag stellen de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de HogeNood-app jaarlijks een ranglijst samen van hoe toiletvriendelijk de gemeenten in ons land zijn. Druten werd in 2021 voor tweede keer op rij de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland. De lijst maakt ook duidelijk dat initiatieven voor het openstellen van toiletten niet alleen van inwoners hoeven te komen. Gemeenten kunnen ook zelf veel doen. Zo hebben de gemeente Roosendaal (Noord-Brabant) en Beesel (Limburg) toiletten in gemeentelijke gebouwen opengesteld voor passanten, en bovendien ondernemers -zoals horeca, winkels en dienstverleners- overgehaald dat ook te doen.

Gemeenteraadsverkiezingen

Of andere gemeenten dit voorbeeld gaan volgen, zal onder meer afhangen van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Begin 2021 heeft de MLDS alle gemeentelijke partijen die aan die verkiezingen deelnemen een brief gestuurd met het verzoek publiek-toegankelijke toiletvoorzieningen op te nemen in hun verkiezingsprogramma. Dit is in het belang van een groot aantal kiezers. Uit onderzoek blijkt dat in een gemiddelde gemeente van zo’n 50.000 inwoners al gauw zo’n 10.000 mensen regelmatig of altijd thuisblijven uit angst buitenshuis niet snel genoeg een toilet te kunnen
bereiken.

toiletbeleidDe Toiletnorm: iedere 500 meter een toilet

‘Toiletten zijn niet alleen van belang voor de twee miljoen mensen met een spijsverteringsziekte of de anderhalf miljoen blaaspatiënten in ons land, maar uiteindelijk voor ons allemaal,’ aldus Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toilet te vinden moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.’ De Toiletalliantie zet zich ook in voor meer toiletvoorzieningen voor wandelaars en fietsers in natuurgebieden. Want ook voor hen geldt soms: waar, oh waar kan ik naar de WC?!

Meer informatie

www.continentiestichting.nl
www.mlds.nl
www.waarkaniknaardewc.nl
www.hogenood.nu

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!