Een culturele dag door Noord-Holland met Stichting Monumenten Bezit

Een culturele dag door Noord-Holland met Stichting Monumenten Bezit

Lenneke Willemstein
Architectuurhistorica en bouwkundig adviseur bij Stichting Monumenten Bezit

De route

Om kennis te maken met een greep uit de portefeuille van monumentenorganisatie Stichting Monumenten Bezit (SMB), is deze route voor u uitgestippeld. De route brengt u langs diverse en bijzondere rijksmonumenten van SMB. U kunt de route het beste afleggen met de auto en duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten exclusief bezoektijd. Let op dat u bij sommige monumenten uw auto moet parkeren bij een nabijgelegen parkeervoorziening. Voordat u op pad gaat adviseren wij u dan ook om parkeervoorzieningen en openingstijden te controleren, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Indien u meer wilt weten over de route, de stichting of de monumenten, bezoek dan onze vernieuwde website www.monumentenbezit.nl

monumentenStartpunt: Kasteel Radboud

Adres: Oudevaartsgat 8, 1671 HM Medemblik
Wat is het?
In de kop van Noord-Holland, in de West-Friese plaats Medemblik, staat de voormalige dwangburcht van graaf Floris V uit 1290.
Wat kunt u zien?
Het middeleeuwse kasteel heeft door de eeuwen heen vele veranderingen ondergaan. Dit is dan ook goed te zien in zowel het exterieur als het interieur. Als u goed kijkt ziet u halverwege de buitengevel kantelen in het metselwerk. Deze kantelen geven de oude ommuring van het kasteel aan.
Wat kunt u doen?
Het kasteel herbergt een museum dat het dagelijkse leven in de Middeleeuwen laat zien. Na uw bezoek kunt u in de door ons vernieuwde horecagelegenheid genieten van een lunch of een kopje koffie.

Westfries Museum

Adres: Roode Steen 1, 1621 CV Hoorn
Wat is het?
Het huidige Westfries museum werd als Staten-college gebouwd aan het begin van zeventiende eeuw, tussen 1631 en 1632. Het gebouw herbergde de zetel van de zeven steden die lid waren van het College van Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier.
Wat kunt u zien?
Op de hoeken van de getrapte pronkgevel worden door leeuwen de stadswapens van de zeven steden vastgehouden. Op de onderste laag staat links het wapen van Medemblik en rechts van Purmerend. Edam en Monnikendam worden gerepresenteerd op de middelste laag en op de top van de gevel staan van links naar rechts de stadwapens van Hoorn, Alkmaar en Enkhuizen.
Wat kunt u doen?
In het Westfries museum wordt door middel van 30.000 objecten het verhaal van de aanloop, de bloei en de nasleep van de Gouden Eeuw verteld. De uitgestippelde route leidt u rond door 25 stijlkamers die allen een eigen onderdeel uit de geschiedenis belichten.

Slot Assumburg

Adres: Tolweg 9, 1967 NG Heemskerk
Wat is het?
Het slot Assumburg is een residentieel kasteel (coulissenkasteel) die zijn oorsprong vindt bij de familie van Assendelft in 1335. Echter is het slot zodanig ingrijpend verbouwd en uitgebreid in zowel de zestiende als zeventiende eeuw, dat voor de huidige bebouwing het stichtingsjaar 1546 beter kan worden aangenomen.
Wat kunt u zien?
In het binnenterrein is een vierschaar (de plaats waar in de buitenlucht het gerecht zetelde) gesitueerd waarvan de arcade kenmerken van de overgang van de gotiek naar de renaissance vertoont.
Bent u benieuwd naar een deel van het historische interieur van het slot? Dit is te zien in de balzaal van Chateau Marquette. Vraag bij het Chateau naar de mogelijkheden voor een bezoek.
Wat kunt u doen?
In het slot is een Stayokay hostel gevestigd waar u kunt overnachten. Daarnaast kunt u in de kasteeltuinen achter het slot een mooie wandeling maken.

monumentenRuïne van Brederode

Adres: Velserenderlaan 2, 2082 LA
Wat is het?
De ruïne van Brederode is het voormalige kasteel van de adellijke familie van Brederode dat in 1354 werd herbouwd nadat hij was verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten.
Wat kunt u zien?
Van het vierkante hoofdgebouw zijn zowel de donjon (woontoren) als de poorttoren nog goed bewaard gebleven. Van de andere bouwdelen zijn enkel nog de contouren zichtbaar. Daarnaast staat nog een groot deel van de voorburcht overeind.
Wat kunt u doen?
Tijdens de openingsdagen worden er regelmatig rondleidingen verzorgd door de ruïne. Maar er worden ook zondag concerten georganiseerd. Daarnaast is er een theetuin en zijn er diverse wandel- en fietsroutes rondom de ruïne.

Eindpunt: Gedenknaald bij Huis te Manpad

Adres: Herenweg 7-11, 2105 MB Heemstede
Wat is het?
De gedenknaald voor de slag bij Manpad is een herinneringsmonument aan het vermeende gevecht ter verdrijving van de Vlamingen in 1303.
Wat kunt u zien?
De natuurstenen gedenknaald die door de dichter David van Lennep (1774-1853) bij de buitenplaats Huis te Manpad is opgericht.
Wat kunt u doen?
Naast het bekijken van de naald, kunt u ook een excursie reserveren via Stichting Huis te Manpad om het omliggende park te bezichtigen. Het huis zelf is in particulier bezit en daarmee niet te bezoeken.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!