Fleurig tenniskoppel laat zich opnieuw prikkelen met OldStars tennis

Fleurig tenniskoppel laat zich opnieuw prikkelen met OldStars tennis

“Kijk, het stof zit nog op de rackets. Dat zegt genoeg. Ik ben zelfs bang dat ik het ben verleerd. Misschien moeten we wel een beetje oefenen voordat we 15 augustus weer op de baan staan. Het is best wel een beetje spannend”, zei Marian van der Pijl een aantal weken voor de landelijke kick-off van OldStars tennis.

Landelijke kick-off OldStars tennis

Marian van der Pijl (75) en Wim Vijn (80) namen op 15 augustus deel aan de OldStars tennisclinic van Tom Okker in Oldenzaal. Ook sporticonen Sjaak Swart (81) en Tom Okker (75) waren van de partij. OldStars tennis is een nieuwe, aangepaste spelvorm van het Nationaal Ouderenfonds, mogelijk gemaakt door de tennisbond (KNLTB) en partners Menzis en Van Boxtel. Het is een uitbreiding op de bestaande spelvormen binnen OldStars Sport, zoals OldStars walking football, OldStars walking handball en OldStars tafeltennis. Marian en Wim wonen in Amersfoort, maar dat hinderde ze niet om richting het oosten af te reizen voor de clinic. “We waren erg benieuwd. Soft-tennis leek ons niet wat, dit OldStars-verhaal sprak ons wel aan.”

Energie door nieuwe knie

“Ik ben op m’n veertigste begonnen met tennis, na mijn scheiding. Nu ben ik 80. Ongeveer vier jaar geleden ben ik gestopt met tennis. Ik had eens gehoord van een man die zijn been had gebroken in bed. Toen dacht ik, hoe krijg je dat voor elkaar, ik moest er om lachen. Maar het kan. Ik werd op een nacht wakker en de pijn in mijn knie was afschuwelijk. Omdat je pijn hebt ga je op één kant lopen, daardoor kreeg ik een hernia. Gelukkig kreeg ik een nieuwe knie en was ik direct van mijn hernia verholpen. Nu gaat het weer goed.” Wim voelt zich zo goed dat hij weer een comeback durfde te maken op de tennisvelden, zelfs op 80-jarige leeftijd.

 

Marian heeft een soortgelijke ervaring. “Ook ik heb een nieuwe knie. Acht jaar geleden kreeg ik last, het zal met slijtage te maken hebben. Tennissen doe ik al sinds mijn zeventiende. Maar nu had ik het dus al acht jaar niet gedaan.”

OldStars tennisSamen met Tom Okker op de baan

Nadat de deelnemers aan de clinic elkaar spelenderwijze tijdens de warming-up hebben ontmoet, zijn ze klaar om een balletje te slaan. “Eens kijken of ik Tom van de baan kan slaan”, grapt Wim. Het is even wennen, maar al snel hebben ze de smaak te pakken. Er wordt gespeeld met een groene bal, die zachter is en daarmee het spel wat langzamer maakt. Zo krijgen ouderen meer tijd om zich naar de bal te bewegen. Ook zorgt het voor minder druk op de schouder en arm. “Op een gegeven moment had ik een mooie bal gehaald, back hand. En ik kreeg zelfs een beetje applaus van het publiek!”, glundert Marian. “Het was gewoon geluk, hoor. Maar hopelijk staat het op video”, vervolgt ze.

Charme van tennis

Wim en Marian zijn gegrepen door de sport tennis. “Het is niet alleen leuk om te spelen, maar ook heel mooi om te zien. Fantastisch om op de club gewoon een partij te kijken”, aldus Wim. Marian knikt instemmend. “Precies daar de bal krijgen waar je wil. Ik vind het mooi dat je niet zomaar iets doet. Je leert te concentreren en te plaatsen om dat punt te scoren.” “Tennis is ook een schaakspel”, vervolgt Wim. “Het begint altijd bij de tegenstander observeren. Goed kijken hoe hij staat opgesteld. Goed kijken waar zijn zwakke punten liggen. En dan toeslaan. Dat extreme fanatisme is er trouwens wel uit. Sommige mensen geven de bal al uit terwijl hij nog in de koker zit.”

Tennissen tegen dementie

Dat Marian en Wim terugkeerden op de tennisvelden heeft niet alleen met de charme van tennis te maken. Marian legt uit hoe dat zit. “Wij hebben gemerkt dat veel mensen uit onze omgeving dementie krijgen. Dan moeten ze stoppen met sporten. Het is verontrustend hoe vaak dat voorkomt. Eén op de vijf mensen. Daardoor zijn wij er ook mee bezig. Als mantelzorger hebben we kunnen meemaken wat dementie inhoudt en dat is verschrikkelijk. Je moet vooral nieuwe dingen doen. Ook naar aanleiding van die hersenprofessor, Erik Scherder, hoorden we dat. Je moet jezelf prikkelen. Ik zag dit voorbij komen en ik dacht, dat is weer wat nieuws.” Bij OldStars tennis gaat het niet om winnen, maar het plezier dat de OldStars eraan beleven. Elkaar ontmoeten, koffie drinken, lachen én nog bewegen ook. “Dit was ontzettend leuk. Ik heb het tennissen echt gemist”, zegt Marian voldaan na een enerverende dag.

Doe mee met OldStars tennis!

De landelijke kick-off was het startsein voor de OldStars tennis pilots die bij tennisverenigingen gaan plaatsvinden. Ben je benieuwd naar OldStars tennis bij jou in de buurt? Of wil je het opstarten bij jouw vereniging? Kijk dan voor meer informatie op www.oldstars.nl/tennis en neem contact met ons op.

 

 

nationaal-ouderenfonds

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!