

Om gek van te worden
Tijdens De Week van de Pijn (26 sept – 1 okt) presenteert Happy Motion:
Om gek van te worden
In deze nieuwe indringende docu-mentaire van Pim Giel worden zes patiënten in alle leeftijden met chronische pijn gedurende anderhalf jaar gevolgd in hun dagelijks leven. Wat doet het met je als pijn altijd je dag bepaalt? De film volgt de zes hoofdpersonen tijdens behandelingen op zoek naar oplossingen om hun pijn te bestrijden of op z’n minst hanteerbaar te maken. Hoe zorgen ze voor een acceptabele kwaliteit van hun leven, als ze zoveel pijn hebben of zelfs uitbehandeld zijn? Daarnaast geeft Giel ook inzicht in hun sociale situatie en hun werkende leven, want door de pijn komen ze veelal in een sociaal isolement terecht. Om gek van te worden gaat over hoop en wanhoop, berusting en strijdlust, vreugde en verdriet.
Wie er geen last van heeft, kan zich bijna niet voorstellen hoe het is om altijd pijn te hebben. Chronische pijn is om gek van te worden! Ruim 2,2 miljoen Nederlanders leven met dagelijkse chronische pijn. Pijn is de meest voorkomende, maar de minst begrepen klacht. Doordat chronische pijn niet als ‘ziekte’ wordt erkend maar als symptoom, wordt te vaak over het hoofd gezien dat dit een veelvoorkomende oorzaak van menselijk leed is. Tevens is het de grootste kostenpost van de zorg!
Chronische pijn treft jong en oud en geeft in elke leeftijdscategorie specifieke problemen en oplossingen. In Om gek van te worden worden daarom mensen van verschillende leeftijdscategorieën gevolgd, die moeten leren leven met hun pijn:
• Zo heeft de 9-jarige Jonathan elke dag extreem chronische pijn aan zijn voet. Het effect van zijn pijn heeft enorme invloed op de rest van het gezin en op zijn eigen kind-zijn.
• Gaby (35 jaar) heeft sinds 6 jaar een ernstige vorm van Complex Regionaal Pijnsyndroom, waardoor ze erg beperkt is. Ze was ooit fotomodel, deed de toneelschool, maar nu voedt ze liggend en zittend een jong kind op en leeft ze opgesloten in haar huis. Hoe lukt het haar en haar man positief te blijven?
• Alice (73 jaar) kampte met diverse soorten reumatische pijnen en longkanker. Zij is helaas onlangs overleden.
• Marleen (35 jaar) heeft een ernstig vergroeide wervelkolom en een longprobleem. Ze heeft het stempel “uitbehandeld”, maar blijft vechten voor een plek in de maatschappij.
• Monique (51 jaar) heeft chronische spierpijn, doffe pijn, stekende pijn en hoofdpijn. Dit is een onderdeel van fibromyalgie. Ondanks haar beperkingen is ze een eigen bedrijf gestart.
• Wiebe’s (59 jaar) leven bestond uit sporten en bewegen. Hij heeft een heupprothese die altijd pijn doet. Na veel boosheid en verdriet met een depressieve periode probeert hij een balans te vinden om met de pijn en beperkingen een prettige en zinvolle levensinvulling te geven aan zijn leven.
Van Wiebes verhaal maakt Pim Giel tevens een losse documentaire, die zal worden ingezonden voor de IDFA.
De documentaire laat zien dat dat chronische pijn ook een grote invloed heeft op de relaties, het gezin, vriendschappen en werk van de hoofdpersonen. Daarbij komen een aantal vragen en thema’s komen aan bod. Word je serieus genomen? Neem je zelf beslissingen over je behandeling of doet de behandelaar dat? Hoe reageert de omgeving? Hoe ga je om met het verlies van je baan? Hoe zorg je voor een zinvolle invulling van je leven? En wat als er geen behandeling mogelijk is, want depressiviteit en zelfmoord liggen helaas op de loer.
Ook de behandelaars komen in beeld. Specialisten in het ziekenhuis, maar ook complementaire hulpverleners die met bijvoorbeeld EMDR, acupunctuur en Macedonië-therapie proberen de pijn te bestrijden.
Pim Giel (1959) werkte 30 jaar in de zorg; de verpleging, ouderenzorg, intensive care, anesthesie, als docent en als zelf-standig innovatiemanager. Hij besloot zijn ervaring in de zorg te combineren met zijn passie voor het maken van documen-taires. Inmiddels is hij fulltime regisseur /producent en maakte hij de afgelopen jaren ca. dertig opdracht-films over de zorg en twee documentaires over dementie, Mijn Hoofd In Jouw Handen, en Ger; allebei met een uitverkocht congres in EYE Amsterdam. Binnenkort wordt een verkorte versie van zijn eerste film in achttien landen uitgebracht, en wordt Ger uitgezonden bij Omroep Max (6 juni, NPO2). Met zijn eigen stichting Happy Motion heeft hij als doel om ernstige onderwerpen met een vleugje entertainment in beeld te brengen en deze te koppelen aan events of een congres. Hij is tevens de producent van De Week van de Pijn.
Hij geeft (vaak samen met patiënten) presentaties door het hele land over zijn visie op zorg. Na elke voorstelling van zijn film ontstaan er ontroerende discussies in de zaal.
Pim Giel is getrouwd, heeft twee zonen en woont in Amstelveen. Vrouw en kinderen zijn allemaal betrokken bij de producties.
De documentaire Om gek van te worden is eind september verkrijgbaar op DVD:
webshop.happymotion.org, bol.com, www.deweekvandepijn.nl
Prijs: € 17,50 (excl. verzendkosten)
Pim Giel en de hoofdpersonen uit de documentaire zijn in overleg beschikbaar voor interviews.
Voor meer informatie en/of het aanvragen van een interview:
Odette Lafère
Odette.Lafere@medialaferes.nl
Tel +31(0)575563628
Tmob +31(0)651273679
Week van de pijn
Het doel van De Week van de Pijn is om chronische pijn bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Het is een onafhankelijk initiatief waarbij meer dan dertig organisaties, waaronder patiëntenverenigingen en zorgprofessionals, hun krachten bundelen.
Meer info: www.deweekvandepijn.nl
1 reactie
Sommigen vragen ook hulp van het Vaticaan. Mensen kunnen er terecht voor eten heb uk gelezen.