Omgaan met reuma

Omgaan met reuma

ReumaNederland helpt u erbij

 

Bent u een van de ruim 2 miljoen Nederlanders die een reumatische aandoening heeft? Dan weet u dat reuma u beperkt door ernstige pijn en vermoeidheid en door gewrichten die moeilijk bewegen. Daarmee omgaan is niet makkelijk. ReumaNederland heeft informatie die u daarbij helpt. Ons advies: maak reuma bespreekbaar.

Reuma is onzichtbaar en grillig

Reuma bestaat uit meer dan honderd verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, waarbij artrose het meest voorkomt. Meer dan 2 miljoen mensen worden in hun dagelijks leven beperkt door pijnlijke, stijve gewrichten en spieren en door ernstige vermoeidheid. Reuma is vaak onzichtbaar. Reuma is ook nog eens grillig: de ene dag gaat het goed en kan je veel, de andere dag heb je veel last en moet je rustig aan doen. Hiermee omgaan is een hele kunst.

reumaReuma is moeilijk te begrijpen als je het niet hebt

Veel mensen met reuma lopen tegen onbegrip aan, misschien u ook. Onbegrip kan ook van de mensen heel dichtbij komen: uw partner, familie, vrienden en kennissen. Mensen met reuma ervaren onbegrip vaak als pijnlijk: het geeft een verdrietig, eenzaam of bitter gevoel. Hoe gaat u hiermee om?

ReumaNederland heeft informatie die helpt

ReumaNederland biedt u informatie die helpt. Op www.reumanederland.nl vindt u medische informatie over uw vorm van reuma én informatie die helpt in het dagelijks leven. Wij organiseren ook de training ReumaUitgedaagd! Begeleid door ervaren trainers die zelf reuma hebben, leert u hoe u beter met reuma kunt omgaan. Meer informatie vindt u op www.reumauitgedaagd.nl.

Maak reuma bespreekbaar

De mensen in de omgeving moeten eraan wennen dat u reuma heeft. De medische informatie op www.reumanederland.nl is er ook voor hen. Zo weten ze beter wat er aan de hand is en wat de gevolgen zijn. Ervaart u toch onbegrip? Ons advies: maak reuma bespreekbaar:
– leg uit dat reuma uw leven grillig en onvoorspelbaar maakt
– leg uit dat uw beperkingen aan de buitenkant niet te zien zijn
– vertel hoe uw dag er uitziet en waar u tegenaan loopt
– vertel wat u nodig hebt om gesteund te worden

Doe mee en ga het gesprek aan op WereldReumaDag

Wilt u de stap zetten en reuma bespreekbaar maken? Dan is WereldReumaDag op 12 oktober een mooi moment. Houd www.reumanederland.nl in de gaten voor meer tips en alle activiteiten op WereldReumaDag, ook bij u in de buurt.

ReumaNederland: de nieuwe naam van het Reumafonds

ReumaNederland is de nieuwe naam van het Reumafonds. We laten het woord ‘fonds’ los in onze naam omdat ReumaNederland meer is dan een gezondheidsfonds dat wetenschappelijk onderzoek financiert. Wij zijn dé pa-tiëntenorganisatie voor ruim 2 miljoen mensen met reuma in Nederland. Een betere kwaliteit van leven met reuma, dat is het doel van ReumaNederland. Met onderzoek naar betere behandelingen, betrouwbare informatie en aandacht voor de belangen van mensen met reuma. ReumaNederland krijgt geen subsidie. Daarom zijn donateurs en vrijwilligers zo belangrijk.

Wilt u ReumaNederland steunen?

Kijk op www.reumanederland.nl of bel 020 589 64 64.

 

 

Reuma Nederland

 

 

 

Multimag Comments

We love comments
No Comments Yet! You can be first to comment this post!