

Omgaan met stress, spanningen en angst
Veel mensen met een hart- of vaatziekte ervaren stress, als ze thuis hun leven weer proberen op te bouwen. De redenen voor deze spanningen zijn divers: angst voor nieuwe klachten, confrontatie met blijvende gevolgen van de aandoening, problemen met werkhervatting, of relationele spanningen door overbezorgde partners. Hulp bij het omgaan met die stress, spanningen en angst is vaak lastig te vinden. Daarom biedt De Hart&Vaatgroep sinds kort een op maat gemaakte training stressmanagement aan.
Gedachtes en gevoelens
De meeste mensen zijn constant aan het denken, de ene gedachte na de andere. Die gedachten veroorzaken lichamelijke prikkels. Ze denken bijvoorbeeld: ik voel iets. Misschien is het mijn hart wel, krijg ik weer een infarct. Door de spanning van die gedachten ga je misschien wel sneller ademhalen, of zelfs hyperventileren. Dat zijn automatische gevolgen op basis van gedachten die helemaal niet waar hoeven zijn. De stressmanagementtraining van De Hart&Vaatgroep leert mensen dit te doorbreken.
Draagkracht en draaglast
Het belangrijkste is dat mensen weer in balans komen. U kunt het vergelijken met een weegschaal. Aan de ene kant de ziekte en de beperkingen (draaglast) en aan de andere kant het vermogen om de last te dragen en ermee om te gaan (draagkracht). Als de weegschaal niet meer in evenwicht is, zijn er twee manieren om de balans te herstellen: minder gewicht aan de kant van de draaglast of meer gewicht aan de kant van de draagkracht.
Training
De stressmanagementtraining helpt mensen de stress en spanning beter te leren hanteren. Dat gebeurt door middel van vijf trainingen van drie uur onder leiding van een ervaringsdeskundige trainingsleider, samen met lotgenoten. Een belangrijk onderdeel van de training is mindfulness. Het is namelijk bewezen dat dit helpt bij het verminderen van stress bij mensen met een hart- of vaataandoening. De stressmanagementtraining kan zowel in een groep als thuis achter de computer (als e-learning) gevolgd worden. Voor meer informatie zie: www.hartenvaatgroep.nl/stressmanagementtraining.
Hoe werkt stressmanagement?
• Mensen die veel stress ervaren ‘zitten vaak veel in hun hoofd’. Dat wil zeggen dat ze in beslag genomen worden door hun gedachten, waardoor ze zich minder bewust zijn van de signalen die hun lichaam hen geeft
• De gedachten verlopen vaak in bepaalde automatische patronen
• De gedachten kunnen lichamelijke prikkels veroorzaken
• Door middel van oefeningen kunt u bewust worden van de automatische patronen
• Eenmaal bewust hiervan, kunt u ervoor kiezen om de patronen te doorbreken
• Doordat u minder in beslag wordt
genomen door uw gedachten, staat u meer open voor de signalen die uw
lichaam u geeft
• Voor het beste resultaat is het advies: elke dag oefenen
Ervaringen deelnemers training
‘Ik probeer meer rust en vertrouwen in mijn lichaam te krijgen. De training helpt daarbij. Het neemt de ziekte niet weg, maar wel de negatieve gedachten en gevoelens erover. Het maakt
het beheersbaar.’
‘Ik had nooit gedacht dat ik iets als mindfulness zou gaan doen, maar ik heb er echt wel baat bij. Ik heb meer rust in mijn hoofd, wat minder zorgen over de toekomst en gedachten als “kan dat, wanneer dan, hoe dan?” Ook de gesprekken die we hebben, vind ik prettig. Iedereen doet het op zijn eigen manier, maar eigenlijk heeft iedereen profijt van de lessen die we hier leren.’
Meer informatie
Heeft u een vraag over de stressmanagementtraining of het omgaan met stress bij een hart- of vaataandoening? Neem dan contact op met onze Infolijn Hart en Vaten. Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 13.00 uur via 0900 – 3000 300.
U kunt ook een e-mail sturen naar: infolijn@hartstichting.nl.
De Infolijn Hart en Vaten is een gezamenlijk initiatief van de Hartstichting en patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep.
Meer informatie over stress en de training vindt u ook op: www.hartenvaatgroep.nl/stress