Onbezorgd reizen met een stoma

Onbezorgd reizen met een stoma

Gaat u binnenkort op vakantie of een weekendje weg? Voor stoma-dragers kan het als een uitdaging voelen om te reizen of lang van huis te zijn. Mariska Scholte, stoma- en continentieconsulent in het Martini Ziekenhuis spreekt regelmatig stomadragers die hier onzeker over zijn. Volgens haar is dat helemaal niet nodig, mits u zich goed voorbereidt. ‘Reizen of op vakantie gaan is onderdeel van ons leven. Net als sporten of werken.’

reizen met een stomaZwemmen met een stoma? Absoluut!

De grootste belemmeringen voor stomadragers op vakantie zijn volgens Mariska de onzekerheid over hun lichaam en materiaal dat ze dragen. Bijvoorbeeld angst dat het zakje plotseling loslaat tijdens het zwemmen, of dat het zichtbaar is onder (bad)kleding. Mariska: ‘Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen: ‘ik ga niet meer zwemmen’, maar dat is zonde. U kunt veel meer met een stoma dan u misschien denkt.’ Maar zeker de eerste keer zwemmen kan spannend zijn. Daarom zijn er speciale evenementen voor stomadragers, zoals Day@thePool en Day@theBeach. Door samen te gaan zwemmen of sporten met mensen die begrijpen hoe u zich voelt, wordt het een stuk minder spannend.
Op day@events.nl staan alle evenementen voor stomadragers.

Tips als u op vakantie gaat met een stoma:

• Neem voldoende materialen mee. Op vakantie in een land met een ander klimaat zult u misschien vaker moeten wisselen. Als u dit bij uw medisch speciaalzaak aangeeft, mag u meer bestellen dan normaal. Doe dit wel ruim op tijd, zodat uw materiaal voldoende op voorraad is.
• Maakt u dagtrips of bent u lang onderweg, neem dan altijd een extra set mee: het materiaal dat u gebruikt, de gazen voor reiniging en een afvalzakje.
• Gaat u vliegen, neem uw stomamaterialen dan mee in uw handbagage. Mocht onverhoopt uw ruimkoffer kwijtraken, dan heeft u uw materialen ieder geval bij u. Houd er rekening mee dat u bij de douane gefouilleerd en apart genomen kan worden om
uit te sluiten dat uw stoma niet als smokkelmateriaal dient.
• Zwemmen op vakantie? Voor vrouwen zijn er badpakken met meerdere lagen stof over de buik. Deze werken ook uitstekend om een stomazakje te verbergen. Liever in bikini? Er zijn mini stomazakjes beschikbaar voor optimale discretie. Voor mannen zijn er elastieken banden te koop in zwemstof.
• Zorg voor een busje lijmverwijderaar spray in uw tas. U spuit de spray, waarna de plak eenvoudig loskomt zonder dat u hier iets van voelt. Dat scheelt tijd, maar ook voorkomt het huidirritaties.

 

Meer tips en handige informatie over vakantie en reizen met een stoma vindt u hier:

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!