Ondanks mijn val  gaat ‘t gelukkig weer goed

Ondanks mijn val gaat ‘t gelukkig weer goed

‘Ik draaide me om en mijn voet draaide niet mee. Ik viel. Ondanks dat ik op het tapijt terecht kwam, voelde ik een vlammende pijn in mijn rechterheup. In het ziekenhuis constateerde men een gebroken heup, dus direct door naar de operatiekamer. Na de operatie moest ik revalideren. In het begin was ik bang om te vallen, maar mijn fysiotherapeut adviseerde mij om een heupbeschermer te gaan dragen.

 

Mijn keuze viel op een zachte, textiele heupbeschermer die ervoor zorgt dat, wanneer ik val, de kans op een gebroken heup heel klein wordt. Dat gaf mij direct een veilig gevoel. Na 6 weken mocht ik weer naar huis en is de heupbeschermer nu voor mij onmisbaar geworden. Eigenlijk merk ik helemaal niet dat ik ‘m draag. Ik heb nu drie stuks, één in de was, één in de kast en één om te dragen.

 

Zelfs slapen gaat heel goed met een zachte heupbeschermer. Mijn fysiotherapeut vertelde mij dat mensen vooral ‘s nachts vallen als ze even naar het toilet gaan. Met slechte verlichting of nog een beetje slaperig in de benen, wordt de kans op een ongeluk natuurlijk heel groot.

 

Voor het voorkomen van een heupfractuur geldt eens te meer dat voorkomen beter is dan genezen.

heupbeschermerToename botbreuken met 40%!

Tot 2030 zal het aantal botbreuken ten gevolge van osteoporose (botontkalking) met 40% gaan toenemen. Aldus internist dr. J. van den Bergh, bijzonder hoogleraar verbonden aan de universiteit van Maastricht1. Een reden te meer om te zorgen voor goede preventie.

 

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor preventie in de Nederlandse gezondheidszorg. Wanneer een heupfractuur immers voorkomen kan worden, scheelt dat heel veel persoonlijk leed en zorgkosten voor onze maatschappij. Alleen al de medische behandeling kost gemiddeld € 20.000,- 2. Met het actief gebruik van heupbeschermers wordt de kans op een heupfractuur bewezen gereduceerd met 60% 3.

 

Uiteraard zijn er meer maatregelen die genomen kunnen worden om het risico op vallen zo klein mogelijk te maken. Geen obstakels (kleedjes) op de grond en goede nachtverlichting bijvoorbeeld. Ook lichaamsbeweging blijft van belang voor de algehele gezondheid al toont een recente studie van wetenschappers van de Oxford universiteit4 aan dat wandelen niet zou helpen bij het voorkomen van vallen bij ouderen! Een reden te meer om dagelijks gebruik te maken van de veiligheid van een heupbeschermer.

 

In 2005 heeft het RIVM een artikel opgenomen waarin de preventie van heupfracturen door heupbeschermers uitgebreid wordt onderzocht. De conclusie luidt dat heupbeschermers effectief zijn, mits ze wel voortdurende worden gedragen (compliance). Zachte comfortabele heupbeschermers zullen hier zeker positief aan bijdragen. In zorginstellingen geldt dat training en aandacht van het verzorgend personeel ook een belangrijke factor is bij het voorkomen van valincidenten.

 

Bronnen:
1 http://zorgenziekenhuiskrant.nl/bijna-verdubbeling-aantal-botbreuken-door-osteoporose
2 https://www.plusonline.nl/versleten-heup/waarom-heeft-een-gebroken-heup-zulke-grote-consequenties
3 http://injuryprevention.bmj.com/content/14/5/306
4 https://www.scientias.nl/vallen-voorkomen-bij-ouderen-wandelen-helpt-niet

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!