Ongewild afvallen bij kanker: is er iets tegen te doen?

Ongewild afvallen bij kanker: is er iets tegen te doen?

Als u kanker hebt, kunt u te maken krijgen met ongewild afvallen. Dit komt voor bij zo’n vijftig procent van de kankerpatiënten.

 

Ongewild afvallen ontstaat vaak door eetproblemen zoals verminderde eetlust, moeite met slikken, droge mond en misselijkheid. Ook kan de voedselinname door de tumor worden belemmerd. Dit komt voor bij kanker in de mond, slokdarm, maag of darmen. De behande-lingen zoals chemotherapie en bestraling kunnen ook tot gewichtsverlies leiden. Misschien is, tijdens de ziekte, het eten wat u gewend bent ontoereikend om het gewicht op peil te houden.

Gevaar van spierverlies

Door de groei van een tumor of bijvoorbeeld door een grote operatie kan uw stofwisseling verstoord raken. De voedingsstoffen die u binnenkrijgt, ook bij gewoon gezond eten, zorgen dan niet meer voor voldoende brandstof. Daardoor gaat het lichaam op zoek naar een andere bron. En dat zijn de spieren. U raakt als kankerpatiënt niet alleen vet maar ook spiermassa kwijt.

 

afvallen bij kankerVerlies van spiermassa betekent dat u verzwakt, waardoor u minder goed in staat bent de alledaagse dingen te doen. U hebt minder energie en bent sneller moe. Bovendien bent u door uw verslechterde conditie minder goed opgewassen tegen de behandelingen. En er is een verhoogde kans op complicaties (bij een operatie) of extra bijwerkingen (bij bestraling en een chemokuur). Ook het herstel ná de behandeling verloopt trager.

 

Zo’n ontregelde voedingstoestand wordt ook wel ondervoeding genoemd. Dit komt vaker voor bij mensen met kanker in de alvleesklier, maag, ­lever, longen, eierstokken, slokdarm, mond of keel. Ouderen, die in de regel toch al wat minder eten en bewegen, lopen nog een verhoogd risico.

Is uw voedingstoestand gecheckt?

Een diëtist oncologie, een in kankerzorg gespecialiseerde voedingsdeskundige, kan ondervoeding bij patiënten signaleren, voorkomen en aanpakken en een behandelplan opstellen. Blijkt dat uw voedingstoestand niet in orde is, vraag dan naar de behandelmogelijkheden.

Over het Nationaal Fonds tegen Kanker

De Nederlandse kankerzorg staat op hoog niveau. Jaarlijks krijgen zo’n honderdduizend mensen de diagnose kanker te horen en overlijden er in een jaar tienduizenden aan de ziekte. Het NFtK vindt het nodig de kankerzorg verder te verbeteren. In de zorg rond een patiënt zouden voedingsdeskundigen, fysiotherapeuten en zorgprofessionals gespecialiseerd in psychosociale oncologische zorg een belangrijkere rol moeten krijgen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een bredere zorg het perspectief en de levenskwaliteit voor mensen met kanker vergroot. En daar knokken we voor.

 

Hebt u vragen, neemt u dan contact met ons op via info@tegenkanker.nl of telefonisch van maandag t/m donderdag van 9.30 tot 12.30 uur op nummer 020 530 49 33. Bezoek ook www.tegenkanker.nl. Hier leest u meer over voeding en vindt u ­speciaal voor kankerpatiënten ontwikkelde recepten.

 

 

afvallen kankerr

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!