Reuma.nl: online patiëntenplatform van ReumaNederland

Reuma.nl: online patiëntenplatform van ReumaNederland

Een ontmoetingsplek met informatie, kennis en verhalen over leven met reuma. Waar je met elkaar in gesprek kunt gaan, ervaringen deelt en verhalen leest die raken en inspireren. Een plek om te vinden wat je nodig hebt. De afgelopen maanden heeft ReumaNederland hard gewerkt aan het ontwikkelen van een online platform: Reuma.nl.
Nu is de lancering een feit.

Reuma.nl

 

Het platform is er voor alle mensen met reuma en directbetrokkenen die op zoek zijn naar betrouwbare en actuele informatie over de verschillende reumatische aandoeningen, behandelopties en gevolgen van reuma. Een loketwijzer biedt hulp en ondersteuning om de zorg te krijgen die nodig is en legt uit welke belangrijke regelingen er zijn.

Reuma.nl wil uitstralen dat een patiënt handelingsperspectief heeft en dat er hard aan wordt gewerkt om van reuma een niet-chronische aandoening te maken. Het platform is zo toegankelijk mogelijk gemaakt voor alle bezoekers: er is rekening gehouden met laaggeletterden en slechtzienden. De patiënteninformatie op reuma.nl is betrouwbaar en relevant voor mensen met reuma. Alle medische informatie is gecontroleerd door een netwerk van zorgverleners.

Ervaringsdeskundigen en community

Naast het bieden van hoogwaardige patiënteninformatie heeft reuma.nl als doel een interactieve community te ontwikkelen van patiënten en naasten, vrijwilligers, zorgverleners en onderzoekers. Om een succesvolle community te kunnen opbouwen heeft ReumaNederland een omgeving gecreëerd die veilig en vertrouwd is voor patiënten en hun naasten. Ervaringsdeskundigen zijn van begin af aan nauw betrokken geweest bij de bouw van het platform. Ook is er een gebruikerspanel actief dat geregeld wordt geraadpleegd bij een relevant of actueel onderwerp en bij het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten en content.
Een mooi voorbeeld hiervan is de totstandkoming van een podcastserie over (leven met) reuma. Over onder-werpen die in de spreekkamer vaak aan bod komen, maar waarvoor vaak de tijd ontbreekt. Bedacht en met veel enthousiasme uitgewerkt door ReumaNederland, ervaringsdeskundigen en reumatoloog in opleiding Nienke Lesuis. Een eerste proefaflevering over voeding/leefstijl en reuma is al gemaakt en binnenkort te beluisteren. Nieuwe afleveringen zijn in voorbereiding.

De online community is een belangrijk onderdeel van het platform. Iedere bezoeker kan daar een account aanmaken om ervaringen te delen in een persoonlijk verhaal of blog. Er zijn ook gespreksgroepen die door ervaringsdeskundigen als moderatoren worden begeleid. In de gespreksgroepen kun je vragen stellen en gevoelens delen met lotgenoten. Je kunt meepraten in bestaande gespreksgroepen of een onderwerp kiezen en een nieuw gesprek starten. Er is een prikbord voor het plaatsen van oproepen, verzoeken en aankondigingen. Wie op zoek is naar andere mensen met reuma, kan zoeken op locatie, geslacht, leeftijd en vorm van reuma. Zo kun je snel met elkaar in contact komen en persoonlijke berichten sturen.

Activiteitenoverzicht

Reuma.nl biedt vrijwilligers en leden van regionale patiëntenverenigingen ook de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen om regionale of lokale activiteiten te ontwikkelen. Er is een overzicht van (bewegings)activiteiten die in het hele land worden georganiseerd voor mensen met reuma. Bezoekers kunnen zelf ook activiteiten aanmelden.
Reuma.nl is een initiatief van ReumaNederland. Vanuit ReumaNederland zullen patiënten voor informatie verwezen worden naar Reuma.nl. Ook zorgverleners als huisartsen, fysiotherapeuten en reumatologen kunnen voor alle (medische) informatie over reuma voortaan verwijzen naar reuma.nl.

www.reuma.nl

 

 

Tags reuma

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!