Online pesten; een vorm van pesten die nooit stopt

Online pesten; een vorm van pesten die nooit stopt

Sinds het ontstaan van het internet in 1983 is een nieuwe vorm van pesten ontstaan, namelijk online pesten (online pesten wordt ook wel cyberpesten of digitaal pesten genoemd). Online pesten is pesten (verbaal, relationeel, seksueel) op het internet. Alles wat in het ‘echte’ leven niet mag, mag ook niet online. Met name op social media wordt er veel gepest. Al jaren terug gebeurde online pesten op MSN en Hyves. Op dit moment zijn o.a. Facebook, WhatsApp, Snapchat, TikTok, Youtube en Instagram populaire social media platformen waarop pesten regelmatig voorkomt.

Online pesten gebeurt dag in, dag uit

Online pesten komt voor binnen een groot deel van de bevolking, en het is vooral bekend onder kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Zij zijn opgegroeid met social media en brengen hier veel tijd op door. Online pesten is een vorm van pesten die nooit stopt. Dit omdat social media altijd overal en op ieder moment van de dag toegankelijk zijn. Regelmatig wordt er een combinatie gezien van offline pesten en online pesten. Het pestgedrag begint op school, maar gaat na schooltijd door online. Uit onderzoek blijkt dat online pesten meer impact heeft op een kind dan offline pesten. Mede omdat dit nooit stopt! Hierdoor kan een kind dag in, dag uit getreiterd blijven worden, zelfs in de avonden, weekenden en vakanties als er geen school is. Thuis hoort voor ieder kind een veilige haven te zijn, maar dit is met online pesten niet langer het geval. Daarbij kan de pester onbekend blijven, hetgeen zeer bedreigend kan voelen.

Aandacht voor online pesten bij senioren

Bij Stichting Aandacht voor Pesten zijn geen onderzoeken bekend over online pesten bij senioren. Wel krijgt de stichting met enige regelmaat vragen en een roep om hulp en advies binnen van senioren. Dit is een indicatie dat online pesten echt niet iets is dat enkel voor komt bij kinderen en jongeren, maar ook leeft bij senioren en serieus moet worden genomen.

pestenHet signaleren van online pesten

Online pesten is een heel verborgen manier van pesten. Het signalen er ontdekken is daardoor moeilijk. Krijgt u meermaals vervelende berichtjes, wordt u uitgescholden of lastig gevallen op uw social media zoals bijv. via WhatsApp, dan kan het zijn dat u online gepest wordt.
Er zijn ook een aantal signalen die kunnen wijzen op online pesten bij uw (klein)kind, onder andere:
• Uw (klein)kind reageert geschrokken of paniekerig op binnen komende meldingen op zijn of haar telefoon;
• Uw (klein)kind blokkeert gelijk zijn/haar telefoon als u de kamer binnen komt;
• Uw (klein)kind sluit zich volledig af voor social media;
• Uw (klein)kind kan opeens in huilen uitbarsten, klagen over kwaaltjes zoals hoofdpijn, buikpijn of niet kunnen slapen.

Wat kunt u doen om online pesten te verminderen?

Bovenstaande is een kleine greep van een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat uw (klein)kind mogelijk online (en/of offline) gepest wordt. Uiteraard betekent het niet dat als één van bovenstaande signalen aan de orde is bij uw (klein)kind, hij of zij automatisch gepest wordt. Dit zijn echter wel signalen om er eens extra alert op te zijn en het gesprek te voeren met uw (klein)kind over pesten. Daarbij is het als ouder of grootouder ook zeer belangrijk om überhaupt met uw (klein)kind het gesprek te voeren over het omgaan met social media. Het is zeer belangrijk om uw (klein)kind in te lichten over de sterke invloeden van het internet. Alles wat op het internet gezet wordt, blijft daar voorgoed op staan. Pesterijen zijn dus niet enkel van dat moment, maar zullen de pester en de gepeste de rest van hun leven blijven achtervolgen. Voer hierover open gesprekken en spreek openlijk over social media. Druk hem of haar op het hart dat hij of zij altijd met u kan praten.

Wat kunt u praktisch gezien doen?

Als u zelf online gepest wordt, of u heeft duidelijk in beeld dat uw (klein)kind online gepest wordt, dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen. Verzamel bewijsmateriaal, blokkeer de pester en wijzig de wachtwoorden van uw of zijn/haar social media. Ook kan er een melding gemaakt worden van online pesten bij het betreffende social media kanaal. In ernstige gevallen kan er melding worden gemaakt bij de politie.

 

Auteurs: Lotte Vermeulen (Pedagoog) en Anja van de Weerd (Specialist Pesten en Sociale Veiligheid) en

 

De Stichting Aandacht voor Pesten is een non-profit organisatie met een ANBI-status en een landelijk steunpunt op het gebied van pesten en sociale veiligheid. Helaas kunnen vanwege teruglopende donaties en giften de doelstellingen niet meer worden gehaald. Per 1 mei wordt de Stichting Aandacht voor Pesten opgeheven en gaat verder als de sociale onderneming Aandacht voor Pesten. De missie en visie zullen met dezelfde passie en energie worden voortgezet en verder uitgebouwd.

 

Iedereen, van jong tot oud, de gepeste, de pester, een organisatie of instelling, kan bij Aandacht voor Pesten terecht voor hulp, informatie, expertise en producten op het gebied van pesten.
Ook na 1 mei 2021 kunt u ons vinden op www.aandachtvoorpesten.nl Ons mailadres blijft info@aandachtvoorpesten.nl.

 

 

pesten

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!