

Online privacy waarborgen, hoe doe je dat?
Online privacy is ook voor senioren erg belangrijk. De kans is immers groot dat cybercriminelen iets te weten komen wat eigenlijk privé had moeten blijven. Met het deelnemen aan het internetverkeer is de kans groot dat er zich privacyrisico’s voordoen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de online privacy gewaarborgd blijft. Maar hoe is dit het gemakkelijkst te bereiken? Niet voor niets heeft de Europese Commissie strenge richtlijnen ingevoerd om de privacy van Europese burgers te beschermen. Maar het is ook mogelijk om zelf stappen te ondernemen.
Manieren om de online privacy te beschermen
Er zijn heel wat manieren om de online privacy goed te beschermen. Vrijwel iedereen maakt gebruik van Facebook om contact te houden met de kleinkinderen en familieleden. Toch is het belangrijk om bewust met dergelijke websites om te gaan. De kans is namelijk groot dat ook anderen aan informatie kunnen komen die eigenlijk niet voor hen bedoeld is. In het verleden zijn er al privacyschandalen bij Facebook geweest. Het is een voorbeeld van een website waar de privacy soms in het geding kan zijn. Daarom is het goed om de online privacy van tevoren te beschermen.
Zeg nee tegen marketing
Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone. Dit is een telefoon die verbonden is met het internet. Bijvoorbeeld om op WhatsApp contact te leggen met kinderen en kleinkinderen. De meeste programma’s die op de smartphone worden geïnstalleerd, kunnen informatie over de gebruiker opslaan. De bedrijven achter deze programma’s verkopen deze informatie voor marketingdoeleinden. Zo kunnen bedrijven bepalen hoe oud iemand gemiddeld is, wat de interesses van diegene zijn of welke zoekopdrachten hij heeft gebruikt. Daarom is het belangrijk om de privacy instellingen van ieder programma op de telefoon na te lopen. Op die manier is het mogelijk om de privacy beter te waarborgen.
Surf volledig anoniem
Niet iedereen weet het, maar online surfen leidt vaak tot een inbreuk van de online privacy. Dankzij het zogenaamde IP-adres (vergelijkbaar met een huisadres van een woning) is het mogelijk te traceren waar bezoekers van een website ongeveer vandaan komen. Bovendien worden de gegevens die op het internet gezocht worden, onversleuteld verstuurd. Daardoor is het mogelijk dat cybercriminelen de verbinding af kunnen luisteren en op die manier gegevens van gebruikers kunnen ontfutselen. Daarom is het belangrijk om altijd anoniem te surfen.
De beste manier om dit te doen is door een VPN te gebruiken. Dit is een klein programmaatje dat op de computer geïnstalleerd kan worden. Hiervoor is een abonnement van hooguit een paar euro per maand benodigd. Met dit programma is het mogelijk om alle gegevens versleuteld te versturen en de locatie van de computer te maskeren. Op die manier kan men de privacy aanzienlijk vergroten.
Vermijd openbare netwerken
De tablet of smartphone mee naar de camping? Dan is het handig als daar een draadloze netwerkverbinding is. Daardoor is het mogelijk om ook op vakantie te internetten. Maar het gebruik van deze openbare netwerken kan een behoorlijk risico zijn voor de online veiligheid. Doordat er geen wachtwoord op een openbaar netwerk staat of het wachtwoord bij iedereen bekend is, kan iedereen inloggen op hetzelfde netwerk. Met een speciaal programma kunnen criminelen het internetverkeer van anderen afluisteren. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een wachtwoord van een e-maildienst wordt ontfutseld.
Daarom raden we aan om openbare netwerken te vermijden. Is dit niet mogelijk? Gebruik dan tenminste de hierboven genoemde VPN, zodat de gegevens alleen versleuteld worden verzonden.
Zet niet alles op Facebook
Ten slotte: wees voorzichtig met zogenaamde social media zoals Facebook. We raden aan om alleen zaken op dit soort pagina’s te plaatsen die niet schadelijk zijn voor de privacy. Zet dus niet op Facebook wanneer iemand op vakantie is, deel geen vakantiefoto’s en plaats geen foto’s van het interieur. De kans is groot dat iemand anders dan weet dat de bewoners op vakantie niet thuis zijn. Dit kan weer leiden tot inbraken of andere privacyproblemen.