

Ontdek de kracht en potentie van dyslexie
Dyslexie wordt vooral gezien als een beperking. Het is tijd om van een breder, meer inclusief perspectief uit te gaan. Tijdens de Week van Dyslexie 2023 wordt de focus verlegd naar de kracht en potentie van dyslexie.
Het negatieve stigma van dyslexie heeft een enorme impact op het leven van jonge en volwassen dyslectici. Ze voelen zich vaak onbegrepen, dom, gefrustreerd en eenzaam. Ze hebben (soms veel) moeite met de schoolse taken die de meeste leerlingen niet zo moeilijk vinden. Het ‘anders’ zijn wordt als zeer ongewenst ervaren. Op school wordt veel aandacht besteed aan de uitdagingen van dyslexie, zoals leren lezen en schrijven, en te weinig aandacht aan de sociaal-emotionele klachten (die een leven lang last kunnen geven), zoals faalangst, een laag zelfbeeld en zelfs depressie. Terwijl foutloos spellen en lezen later geen hoofdrol meer spelen, mede dankzij het gebruik van technologie.
Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat dyslectici beschikken over specifieke talenten en vaardigheden. Ze hebben vaak een groot vermogen om verrassende verbanden te leggen, creatieve oplossingen te bedenken en out-of-the-box te denken. Deze kwaliteiten zijn van onschatbare waarde voor de huidige samenleving. Het is tijd om deze krachten te erkennen en te omarmen, zodat dyslectici hun volledige potentieel kunnen benutten en de samenleving daarvan kan profiteren.
De Week van Dyslexie 2023, georganiseerd door de HOI Foundation en Dyslexie Font, biedt de unieke gelegenheid om meer kennis op te doen over het brede beeld van dyslexie. Er worden verschillende evenementen en webinars georganiseerd voor verschillende doelgroepen. Zo zijn er gratis webinars; voor onderwijsprofessionals, (groot)ouders en dyslectici.
Op donderdag 5 oktober vindt er een bijzonder interessant symposium plaats met Dr. Helen Taylor van Cambridge University en gerenommeerde Nederlandse en Belgische wetenschappers. Dr. Helen Taylor heeft onderzoek gedaan naar het dyslectische brein in relatie tot evolutie. Ze vroeg zich af waarom deze breinen er zijn. De conclusie is simpel: we hebben verschillend werkende breinen nodig om als mensheid vooruit te komen in een snel veranderende wereld. Ze deelt haar onderzoeksresultaten en gaat in gesprek met de genodigde wetenschappers onder leiding van journalist Hella Hueck (FD en nieuwe hoofdredacteur Elsevier).
Omdat 35% van de ondernemers dyslectisch is, (en zelfs 40% van de selfmade miljonairs), tegenover 10% dyslectici in de gehele bevolking, hebben we tijdens de Week van Dyslexie een uniek evenement met dyslectische ondernemers georganiseerd. Tijdens dit evenement op woensdag 4 oktober kunnen ze hun dyslectische kwaliteiten goed inzetten. De ondernemers worden uitgedaagd om mee te denken over hoe we dyslexie kunnen re-branden! Via denktanks gaan ze aan de slag met verschillende vraagstukken, zodat ze kunnen bijdragen aan het welzijn en blijvende verandering voor dyslectici.
Het evenement Happy Dyslectisch Festival op zondag 8 oktober, bedoeld voor dyslectische kinderen en hun ouders, sluit feestelijk de Week van Dyslexie af. Het is een feestje waar kinderen ontdekken waar ze juist in uitblinken en waar ouders meer kennis kunnen opdoen en ervaringen kunnen delen.
Het doel van de Week van Dyslexie 2023 is om het zelfvertrouwen van dyslectici te versterken en de samenleving bewust te maken van de waardevolle bijdragen die zij kunnen leveren. Door te focussen op de kracht en potentie van dyslexie kunnen we een positieve verandering teweegbrengen in de manier waarop dyslexie wordt begrepen en gewaardeerd.
Dus laten we de Week van Dyslexie 2023 aangrijpen als een kans om onze kijk op dyslexie te verbreden. Laten we erkennen dat dyslexie niet alleen uitdagingen kent, maar ook een bron van specifieke talenten en mogelijkheden kan zijn. Samen kunnen we dyslectici in staat stellen hun volledige potentieel te bereiken en een wereld creëren waarin iedereen kan schitteren, ongeacht hun neurologische verschillen.
Kijk voor meer informatie op weekvandyslexie.nl
1 reactie
Maar hoe ontwikkelt dyslexie wanneer we 70 + worden?