Door het OCD vertraagt het proces van dementie

Door het OCD vertraagt het proces van dementie

Afgelopen maand opende zorgorganisatie ActiVite samen met TOM in de Buurt haar negende Ontmoetingscentrum Dementie (OCD). Het OCD is een plek waar mensen met dementie en hun mantelzorgers terecht kunnen voor een programma op maat. “Het OCD onderscheidt zich van andere dagprogramma’s door de structuur die we bieden en het feit dat we vooral dingen samen met de groep ondernemen.”

 

Ontmoetingscentrum DementieIna Brugman is activiteitenbegeleider bij het nieuw geopende OCD en werkt daarnaast bij het OCD in Roelofarendsveen. “Op het OCD stimuleren we de deelnemers de hele dag door. Mantelzorgers zijn vaak verbaasd over wat hun familielid op het OCD nog kan en doet. “Thuis zit hij alleen maar te slapen,” zeggen ze dan.” Mensen met geheugenproblemen kunnen meerdere dagen per week bij een van de OCD’s terecht. Er worden verschillende activiteiten gedaan, zoals beweging en sport, schilderen, tekenen en andere creatieve bezigheden. Maar ook boodschappen doen, muziek luisteren of een wandeling maken. Daarnaast vormt een vast onderdeel de psychomotorische groepstherapie, waarbij onder andere de vaardigheden die deelnemers nog hebben, gestimuleerd worden. Voor deelnemers is dit een plezierige therapie, waarbij ze zich emotioneel vaak goed kunnen uiten. Ina: “Het is belangrijk dat mensen met dementie voldoende gestimuleerd worden, dat vertraagt het proces van hun ziekte.”

 

Behalve voor de deelnemers is het OCD ook een uitkomst voor mantelzorgers. Hier ontmoeten zij in de gespreksgroepen lotgenoten en kunnen zij ervaringen uitwisselen. Er is volop informatie, die wordt gedeeld in het spreekuur of tijdens lezingen. Daarnaast zijn er sociale activiteiten en uitstapjes, die wat lucht geven in de toch vaak intensieve zorg voor de naaste. Ina: “Veel deelnemers van het OCD zouden moeten worden opgenomen als hun mantelzorger weg zou vallen. Het is dus heel belangrijk dat ook de mantelzorgers voldoende steun krijgen, in de vorm van een moment voor zichzelf, maar ook doordat ze met lotgenoten hun verhaal kunnen delen.”

 

Dementie is een van de expertisegebieden van ActiVite. De zorgorganisatie uit Zuid-Holland biedt in die regio het meest uitgebreide pakket zorg: van hulp bij het huishouden tot specialistische thuiszorg en van dagverzorging tot verpleeghuiszorg. Daarnaast focust ActiVite zich op een aantal thema’s waarin zij zich specialist mag noemen: dementie, wondzorg en palliatieve zorg.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!