Op proefreis met het openbaar vervoer

Op proefreis met het openbaar vervoer

Hen hoef je niets wijs te maken over het openbaar vervoer: álles weten ze ervan. En wie er nog niet zo bedreven mee is, helpen Gerrit Rouwenhorst en Peter Jeursen heel graag op weg.

 

Gerrit Rouwenhorst (80) en Peter Jeursen (68) uit Zwolle zijn vrijwillige OV-ambassadeurs. Ze hebben er plezier in om leeftijdgenoten wegwijs te maken in het openbaar vervoer. Want als je jaren niet met bus of trein hebt gereisd, is het best spannend om de eerste stap te zetten. Hoe werkt zo’n OV-chipkaart? En die automaten? En de poortjes waar je doorheen moet? Hoe gaat overstappen in z’n werk? Oftewel, hoe werkt dat tegenwoordig allemaal?

 

Het zijn allemaal vragen waar Gerrit en Peter het antwoord op weten. Sterker nog: ze geven er met genoegen uitleg over. Dat doen ze op verzoek van de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland, die samen de OV-ambassadeurs in het leven hebben geroepen. Er zijn in totaal zo’n 35 OV-ambassadeurs actief. Ze houden informatiebijeenkomsten, beantwoorden vragen tijdens speciale spreekuren en organiseren zelfs proefreisjes in de regio.

openbaar vervoer

Zelf ervaring opdoen tijdens een proefreisje

De beste manier is om zelf te ervaren hoe het openbaar vervoer werkt. ‘Wij reizen meestal van Zwolle naar Dalfsen met de trein. En van Dalfsen terug naar Zwolle met de bus’, vertellen Gerrit en Peter. ‘Op die manier ervaar je alle reismogelijkheden. Daarnaast komen we langs het ziekenhuis. Veel mensen vinden het fijn om te zien hoe gemakkelijk je daar kunt komen. Zeker als het onverhoopt eens nodig is om er zelf met het openbaar vervoer te komen.”

 

‘De meeste senioren zijn vooral bang om iets fout te doen’, zegt Gerrit. ‘Dan staan er mensen achter hen te dringen en dan worden ze zenuwachtig. ‘Als we gaan oefenen, is de onzekerheid snel weg’, lacht Peter. ‘Dan zien ze elkaar stuntelen, grappen we wat heen en weer en dan is het ijs gebroken.’

 

Gerrit en Peter zijn ook vraagbaak op de spreekuren van de OV-ambassadeurs. Elke werkdag is het telefonische spreekuur bereikbaar via 038 – 303 7010. Een inloopspreekuur in de buurt is te vinden via de website. Op 23 en 24 november 2021 kunnen geïnteresseerden aansluiten bij de online informatiebijeenkomsten.

Het OV lokt

De proefreisjes beginnen altijd bij de kaartautomaat op het station, want dat grote gele apparaat is voor veel senioren onbekend en daardoor een flinke drempel. Sowieso is het station voor heel wat senioren iets van heel vroeger. Ze zijn er in geen jaren geweest, omdat ze altijd op pad met de auto gingen. Maar als dat niet meer kan, lokt het openbaar vervoer. En reizen met bus of trein blijkt niet moeilijk te zijn.

 

De OV-ambassadeurs laten bij de kaartautomaat zien hoe de belangrijkste dingen werken: een kaartje kopen, samenreiskorting regelen voor een dagje uit, noem maar op. ‘En dan moeten ze het zelf doen’, zegt Gerrit. ‘Dat is spannend hoor.’ Peter: ‘Maar dat is wél de truc. Als je het zelf moet doen, leer je het sneller. En wij staan er natuurlijk bij om te helpen en om vragen te beantwoorden. We zijn heel geduldig. Langzaamaan zien we mensen dan genieten. En dát is waar we het voor doen.’

Meer informatie

www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur

 

 

OV ambassadeurs

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!