Reizen met openbaar vervoer nu nog gemakkelijker

Reizen met openbaar vervoer nu nog gemakkelijker

Het openbaar vervoer is er voor iedereen. Dan moet het ook voor iedereen goed toegankelijk zijn. OV-ambassadeurs bieden een helpende hand.

OV-ambassadeurs helpen senioren op weg

De OV-ambassadeurs zijn zelf ook op leeftijd, maar tegelijkertijd actief en vol passie van reizen met bus en trein. Het hele jaar door geven ruim 25 OV-ambassadeurs, allemaal vrijwilligers, in Flevoland, Gelderland en Overijssel vrijblijvend uitleg aan leeftijdsgenoten. Bijvoorbeeld over het reizen met de OV-chipkaart, hoe je reisinformatie opzoekt en hoe je een reis kunt plannen. Ze organiseren informatiebijeenkomsten voor een goede basiskennis en ze begeleiden proefreisjes in klein groepsverband. Wel zo gezellig en er is genoeg tijd voor extra uitleg.

 

Maar ouderen kunnen ook voor al hun vragen terecht tijdens inloopspreekuren. Bijvoorbeeld als ze hulp willen bij het aanvragen van een passend abonnement, het reizen met kleinkinderen of het meenemen van een rollator. Zo helpen OV-ambassadeurs ouderen letterlijk over de drempel om het OV met een goed gevoel te gaan proberen.

OV ambassadeursZorgeloos reizen met het OV

Senioren kunnen kiezen voor de NS of een vervoersbewijs van een regionale vervoerder. In Flevoland, Gelderland en Overijssel zijn vorig jaar bij de regionale vervoerders zoals Arriva, Connexxion en Syntus (Keolis) dezelfde Oost-abonnementen geïntroduceerd. Dat maakt het reizen nog gemakkelijker en overzichtelijker.

 

Annet (67) uit Haaksbergen past regelmatig op bij haar kleinkinderen in Enschede. “Met mijn Dal Voordeel Oost abonnement reis ik heel voordelig. Een keer in de maand op pad en ik heb de kosten van het abonnement er al uit. Ik ga er steeds vaker zelf op uit en ik ben heel flexibel.” Overstappen naar een andere vervoerder binnen de regio kan gemakkelijk. Zo kan Annet in Twente of de Achterhoek reizen met hetzelfde abonnement.

De OV-ambassadeur aan het woord

Henk de Klerk is enthousiast: “Ouderen kunnen bij mij terecht voor allerlei vragen over het OV. Ik geef het hele jaar door presentaties en ben aanwezig bij inloopspreekuren. Als OV-ambassadeur kom ik in diverse gemeenten, bij ouderenbonden, maar mensen kunnen mij ook persoonlijk benaderen voor hulp bij het plannen van een reis of een proefrit met bus of trein.

 

Waarom ik OV-ambassadeur ben geworden? Juist om mensen, die weinig of niets van het openbaar vervoer afweten voor te lichten. Het reizen met het openbaar vervoer is leuk, en het wordt nog gemakkelijker als je een steuntje in de rug krijgt! Tegelijkertijd kan ik mijn eigen kennis bijspijkeren. Deze kennis geef ik dan weer door aan leeftijdgenoten.”

Meer weten?

Bekijk de website www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur voor een activiteit bij u in de buurt. De agenda toont per provincie alle activiteiten. Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig, behalve voor proefreizen.

 

Op www.ervaarhetov.nl/senioren staat veel informatie over passende abonnementen en diverse vervoersbewijzen voor senioren en hoe je deze producten eenvoudig bij een vervoerder kunt kopen.

 

Tags reizen, uitgaan

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!