

Oplichting met vakantieverblijven
Ben je op zoek naar een zomerhuisje of – appartement, dan is het goed om één ding in je achterhoofd te houden: als iets te mooi is om waar te zijn, is het ook meestal niet waar. Het oplichtersgilde heeft allerhande trucjes om mensen erin te laten trappen. Hier een paar tips om oplichterij te voorkomen; zeker niet voor honderd procent, maar ze maken de kans dat het misgaat, in elk geval een stuk kleiner.
Te mooi om waar te zijn? Niet doen!
Wantrouw buitenkansjes
Begin met wantrouwen van ‘buitenkansjes’. Een verblijf dichtbij het strand of hartje toeristische stad, met alle wenselijke voorzieningen, en dat voor een paarhonderd euro per week. Je zou willen dat het waar was. Juist dat maakt het voor fraudeurs gemakkelijk mensen op te lichten. Ze weten het zelfs voor elkaar te krijgen iets te verhuren dat niet eens bestaat of niet van hen is. Daarmee vergeleken is een heel andere ligging of inrichting dan in de advertentie stond tenminste nog een halve dop. Lijkt iets ‘een koopje’, ga dan na of prijs en kwaliteit een beetje overeenstemmen met andere aanbiedingen daar in de buurt. Rijzen er twijfels, denk aan de slogan ‘Bij twijfel niet inhalen.’ en ga op zoek naar iets anders.
Check de verhuurder
Zeker als het om zomerverblijven gaat, is huren van een privé-eigenaar heel gebruikelijk. Maar is de aanbieder écht de eigenaar? Check minimaal het adres en bel het telefoonnummer. Krijg je geen gehoor, is de verhuurder ‘bemiddelaar’ of ‘net even elders’, laat dat dan een alarm-signaal zijn. Ook als je huurt via een website: wees op je hoede. De fraudeurs zijn handig in het maken van gelikte websites. Is het niet een van de bekende verhuurplatforms, wees dan voorzichtig. Zelfs bij de meest lovende recensies.
Check foto’s
Net zo belangrijk als controleren of je te maken hebt met een betrouwbare verhuurder is nagaan of het vakantie verblijf bestaat, waar het is en of de foto’s kloppen. Maak screenshots voor geval je later toch misleid blijkt. Laat Google Street View je helpen. Zoek het adres en bekijk de omgeving. Soms zal blijken dat de foto’s die bij de aanbieding staan, zijn opgeleukt met fotoshoppen.
Contract en aanbetaling
Zorg altijd voor een contract met de huurvoorwaarden, beschrijving van het gebodene en van de verplichtingen van jou én de verhuurder. Meteen alles moeten betalen, om welke reden dan ook, is een vaak toegepaste truc. Een voorschot van 20-30% is reëel. Vraag altijd een bewijs van betaling. Zorg ook altijd dat je kunt bewijzen dat je hebt betaald, bijvoorbeeld met een bankafschrift.
Doe aangifte
Mocht het toch nog misgaan en heb je gehuurd via een verhuur-organisatie of -platform dan kun je daar je klacht indienen. Heeft de ‘verhuurder’ het erg bont gemaakt, overweeg dan aangifte bij de politie of een stap naar een consumentenprogramma op TV. Screenshots plus contract en foto’s van wat je aantrof, kunnen nuttig zijn.
Maar klopte alles? Geniet dan volop van je vakantie!