Oranjestad Buren

Oranjestad Buren

Halverwege Culemborg en Tiel ligt Oranjestad Buren, een oud vestingstadje aan het Korne, een gegraven zij-arm van de Linge. In deze ‘Parel van de Betuwe’ kun je lekker rondzwerven. Bovendien zijn er het hele jaar door bijzondere evenementen. De kunstroute Buren B!zonder bijvoorbeeld, of het wijnfestijn Chateau voor Buren. Voor muziekliefhebbers zijn er concerten van klassiek tot jazz. In mei is er de sieradenpresentatie ‘Sieraad and Friends’.

OranjestadDe Oranjes

Middenin Buren staat de Lambertuskerk waar Willem van Oranje is getrouwd met Anna van Egmond. Bij de kerk staat een standbeeld van het echtpaar en hun twee kinderen, Philips Willem en Maria. Dochter Maria stichtte in 1612 in Buren het Weeshuis. Het is nog steeds in eigendom van de Oranjes. Sinds 1972 was er het Marechausseemuseum gehuisvest. Dit is eind 2023 overgeplaatst naar Soesterberg.

 

De Oranjes hadden in Buren een gigantisch kasteel. Om daar een indruk van te krijgen kun je gaan kijken naar de maquette in het Museum Buren en Oranje. Maar je merkt pas echt hoe groot het was als je een wandeling gaat maken over de paden langs de voormalige slotgracht. Op zaterdag 6 april is de Vorstelijke Oranjebeurs in Zalencentrum De Prinsenhof.
http://www.museumburenenoranje.nl/

OranjestadWandelingen

Het Toeristisch Informatie Punt Buren vind je bij de Pannenkoekenbakker aan de Buitenhuizenpoort 25. Vanaf daar kun je oversteken naar de plek waar vroeger het kasteel stond. Het is tevens een goed startpunt voor een wandeling over de wallen. Bij die wandeling kom je bij Molen ‘De Prins van Oranje’. Daar zijn voorzieningen getroffen om mensen met een fysieke beperking gelegenheid te bieden een indruk van de molen te krijgen. Wie tijd heeft voor – en zin in – een wandeling van ca. 90 minuten door het Betuwse landschap bij Buren kan de Veldwandeling gaan doen.
https://www.burenstad.nl/site/veldwandeling-betuwe

 

Tijdens die wandeling kom je langs de zogeheten ‘Tuin van Douma’, een uniek stukje vrijwilligerswerk van tuinliefhebbers. Je kunt er vrij rondlopen. Je kunt ook kiezen voor een wandeling met gids door de oude binnenstad.

Betuwerit in Oldtimer

Sinds 2022 is in de Schuilheuvelstraat 1 in Buren een oldtimermuseum gevestigd (www.visscherclassique.nl). De collectie is uniek. Niet voor niets heeft dit museum de Historic Motoring Award 2023 gewonnen in de categorie Museum Collection of the Year. Een deel van de collectie is te huur. Je kunt in een van de oldtimers een Betuwerit maken langs een tourroute van ca. 80 km. De pauzelocatie is op Boerengoed, midden in ‘het veld’ bij Enspijk.
https://www.boerengoed.nl/arrangementen/betuwse-tourrit/

Horeca, brocante, chocola, ijs en wijn.

Tijdens je omzwervingen door Buren kom je langs diverse horecagelegenheden en brocantewinkels. Veel mensen uit de streek komen speciaal naar Buren voor de chocolateriewinkel in de Peperstraat (https://www.worldofchocolate.nl/) of voor de ijsjes in de voormalige NUTs-bank bij de Lambertus-kerk. Wijnliefhebbers kunnen het hele jaar door voor internationaal gelauwerde wijnen terecht bij het Betuws Wijndomein aan de Burensewal in Erichem (https://www.betuwswijndomein.nl/). Of in augustus komen voor het Wijnfestival – Chateau voor Buren.

 

Er zijn heel veel redenen voor een bezoek aan Oranjestad Buren. Ontdek ze zelf op: https://www.burenstad.nl

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!