

Orvelte
In Orvelte is nostalgie troef. Hier lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan; geen asfalt of moderne straatlantaarns, maar prachtige oude boerderijen en monumentale panden die beheerd worden door de Stichting Het Drentse Landschap.
Het levendige monumentendorp Orvelte bestaat uit een verzameling aan Saksische boerderijen en rustieke gebouwen. Hierdoor ademt het dorp nog de sfeer uit van een 19e-eeuws Drents esdorp, dat jaarlijks vele bezoekers trekt. In 1967 ontving Orvelte de status beschermd dorpsgezicht. Kort na het verkrijgen van deze status is in 1968 Stichting Orvelte opgericht. Stichting Orvelte heeft vanaf de oprichting 64 monumentale boerderijen aangekocht. Toen Stichting Orvelte in 1999 in de problemen kwam, heeft Het Drentse Landschap zich ontfermd over het beheer van de eigendommen. Na grondige renovaties van een groot aantal monumenten, is de helft van de boerderijen ingericht voor nieuwe bestemmingen. Ook is een muziekkapel geplaatst op de Brink en is een voormalige schaapskooi ingericht als informatiecentrum van Het Drentse Landschap. Het Drentse Landschap ontfermt zich over de monumenten. De activiteiten die in het dorp plaatsvinden zijn in handen van de lokale bewoners. Orvelte biedt haar bezoekers de unieke combinatie van een monumentaal dorp met een omgeving die nog vrijwel alle kenmerken vertoont van het oude landschap. Een sfeervolle plek waar veel valt te zien en te genieten. In de boerderijen en andere worden naast exposities bijzondere verzamelingen van ambachtelijke spullen en kunstnijverheid tentoongesteld.
Het dorp bestaat al vele eeuwen. In een oorkonde uit 1362 wordt het dorp aangeduid als Oervelde, wat betekende ‘Over het veld’. Orvelte is heden ten dage een monumentendorp en heeft de status beschermd dorpsgezicht. Het is bovenal een levendig & gastvrij dorp.
De oudste boerderij in de gemeente Midden Drenthe, de Bruntingerhof, staat vanaf eind jaren ’60 in het dorp Orvelte. De boerderij is vermoedelijk tussen 1560 – 1650 gebouwd en heeft tot de verhuizing naar Orvelte in Bruntinge gestaan. In de eerste helft van de 18e eeuw is de boerderij uitgebreid met een hooischuur en schaapskooi en is het woongedeelte verlengd.
Om uw bezoek aan Orvelte goed te beginnen raden wij u aan om bij het Informatiecentrum Orvelte te starten. Dit informatiecentrum van Het Drentse Landschap bevindt zich in het hart van het mooie esdorp Orvelte aan de Dorpsstraat 1a. In het informatiecentrum kunt u meer informatie krijgen over het werk van de stichting. Wilt u meer dan alleen het dorp bezoeken dan is er vanaf het informatiecentrum een wandeling te maken naar het nabijgelegen natuurgebied Orvelterzand of een mooie fietstocht. In hetzelfde pand is ook het TIP-Orvelte gevestigd. Hier kunt u toeristische informatie opvragen over het dorp zelf. Telefoon: 0593 – 322332
In Orvelte zijn ook musea en tentoonstellingen te bezoeken. Zo kunt u meer te weten komen over hele bijzondere exotische dieren bij Zoo Bizar en is een andere aanrader het Ottenshoes. Hier wordt de multmedia voorstelling Het Orvelter Dagboek vertoond. In het Ottenshoes kunt u de kamers waar de familie Ottens vroeger leefde bewonderen. De prachtige stijlkamer, die bijna nooit gebruikt werd en alleen bedoeld was om mee te pronken is te bezoeken. Ook de woonkamer van het hardwerkende boerengezin, waar nog de sfeer van vroeger hangt is opgesteld voor publiek. Om het verhaal van Orvelte levend te houden worden in de vakantieperiode activiteiten en demonstraties verzorgd in en rondom de boerderij zoals: spinnen en weven, kaarsen maken, touwdraaien, strovlechten, kantklossen en wilgentenen vlechten. Deze verscheidenheid aan activiteiten brengt de levendigheid van weleer in het dorp terug .
Nieuw in Orvelte in 2019 is het Jan Kruis Museum. Dit museum is geheel gewijd aan de in 2017 overleden striptekenaar en kunstenaar Jan Kruis. In het nieuwe museum is uiteenlopend werk van Kruis te zien: van Jan, Jans en de kinderen, reclametekeningen tot Woutertje Pieterse. Het museum is gevestigd in het Nije Huus aan het Melkwegje 5. Het Nije Huus is geen historisch pand. Het is namelijk ‘pas’ in 2008 gebouwd. De ‘buren’ zijn een stuk ouder. Rechts van het Nije huus staat het Melkfabriekje uit 1899, links staat een voormalige boerderij uit 1860. De bijbehorende potstal is vermoedelijk nog veel ouder. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
Het toeristenseizoen loopt van het vroege voorjaar tot het late najaar. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 10.00 – 17.00 uur. In het weekeinde en op feestdagen van 11.00 – 17.00 uur. In de zomer worden er in het dorp diverse evenementen gehouden.
Toegang
Het dorp is voor voetgangers vrij toegankelijk. Voor een aantal bezienswaardigheden, zoals het Ottenshoes en het Jan Kruis Museum wordt een toegangsprijs gevraagd.
Parkeren
Om de charme van het dorp te behouden is het dorp autovrij. Er zijn twee parkeerplaatsen. Vanaf de parkeerplaatsen loopt u zo het dorp binnen. Het parkeertarief is € 3,00 per dag, uitsluitend met pinpas te betalen. Navigatie P2; kruising De Wiet, Holsdiek. Navigatie P1; kruising Wezuperweg, Zuideresweg.