Osteoporose en springen voor sterke botten

Osteoporose en springen voor sterke botten

Bewegen, vooral (hard)lopen, traplopen en springen, is belangrijk om je botten sterk te maken en houden.

 

Osteoporose is de medische naam voor poreus bot ofwel zwak bot. Zwak wil zeggen, zwakker dan het gemiddelde. Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Als het bot wel zwakker is, maar niet zo ernstig dat men het osteoporose kan noemen spreekt men van osteopenie. Botbreuken zijn meestal het eerste signaal om te starten met nader onderzoek naar osteoporose. De volgende breuk is wellicht minder onschuldig. De Osteoporose Vereniging komt op voor de belangen van patiënten met fracturen, osteoporose of osteopenie.

 

Op 20 oktober organiseert de vereniging samen met het Platform Sterke Botten in Corpus het ‘Spring voor sterke botten’-evenement.

 

Onze botten hebben veel heel belangrijke functies. Ze houden je overeind, beschermen de organen, zijn de fabriek voor witte bloedlichaampjes en opslagplaats en leverancier van mineralen. Bij osteoporose neemt de kans om iets te breken door de afname van de botsterkte toe. Vooral ingezakte (= gebroken) wervels en breuken in pols, arm en heup komen veel voor. De meeste mensen komen er pas (te) laat achter dat ze osteoporose hebben. Als de botten het laten afweten, makkelijk breken of inzakken, dan kan lopen, zitten en bewegen problematisch en pijnlijk worden. Dat kan bijvoorbeeld grote invloed hebben op je sociale leven, doordat je niet aan alles meer kunt meedoen. Botbreuken veroorzaken pijn, invaliditeit, verlies van zelfstandigheid en levenskwaliteit of zelfs vervroegde sterfte.

Stille epidemie

Er zijn momenteel in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen met osteoporose, met een verwachte stijging naar 1.200.000 (2025). Van hen is ongeveer 2/3 vrouw en 1/3 man. Osteoporose wordt ook wel de stille epidemie genoemd. Je merkt er weinig van totdat je een bot breekt. Jaarlijks breken ruim 90.000 mensen ouder dan 55 jaar een bot als gevolg van deze ziekte. Met de toename van het aantal patiënten zullen ook de botbreuken snel blijven toenemen, met alle gevolgen en kosten die erbij horen. Een botbreuk is een belangrijk signaal, want de volgende breuk is wellicht minder onschuldig. Maar als je er tijdig bij kunt zijn is er nog veel te verbeteren of verdere teruggang te voorkomen. Blijf dus zelf alert en onderneem zelf actie. Het is jouw skelet en jouw toekomst.

Aan sterke botten werk je je leven lang

Een andere belangrijke boodschap van de vereniging is dat iedereen zijn leven lang zijn botten moet onderhouden. Sterke botten zijn belangrijk voor iedereen en voor bijna alles wat je doet. Dat geldt ongeacht je leeftijd. Sterker nog, de basis voor stevige botten leg je als je jong bent. Tot halverwege de twintig worden botten sterker; daarna begint de natuurlijke afbraak. Door veel te bewegen, dagelijks even buiten te zijn en gezond te eten kun je je botten sterker maken en zo lang mogelijk sterk houden.

 

Osteoporose

Spring voor sterke botten op Wereld Osteoporose Dag

Wereld Osteoporose Dag valt elk jaar op 20 oktober, toevallig in de herfstvakantie. Het Platform Sterke Botten organiseert op deze dag het ‘Spring voor Sterke Botten’-evenement. Dit vindt plaats in interactief museum CORPUS ‘Reis door de mens’ in Oegstgeest. Een leuk en extra actief dagje uit voor het hele gezin. Het event staat in het teken van ons skelet en de vraag: wat kun je zélf doen om sterke botten te krijgen en behouden? Touwtjespringen is een goede manier om aan sterke botten te werken. Door je botten te ‘belasten’ met je lichaamsgewicht, krijgen ze een impuls om meer botmassa aan te maken en sterker te worden. Daarom wordt er op deze dag ook veel gesprongen. Maar er is meer te doen:
• Op de informatiemarkt leer je van alles over gezonde voeding, een goede houding, valpreventie en botversterkende oefeningen.
• Op de foto met een skelet, puzzelen met je botten of meedoen aan een quiz, dat kan ook allemaal tijdens de Spring voor Sterke Botten Dag.
• Op een daarvoor ingerichte vloer kun je dus vrij touwtjespringen en meteen je botten versterken (gratis en zoveel je wil).

 

Kortom, een leuke manier om met elkaar, kinderen, ouders en opa’s en oma’s wijzer te worden over de opbouw van sterke botten en het belang van beweging en goede voeding.

 

Het evenement is gratis te bezoeken met een toegangskaart voor Corpus (te bestellen bij Corpus). Geen tijd voor Corpus, maar wel voor het Springen voor Sterke Botten evenement? Dan kun je ook een gratis ticket bestellen op de site: www.sterkebotten.nu.

Osteoporose Vereniging

De Osteoporose Vereniging is de patiëntenvereniging voor mensen met fracturen, osteoporose en osteopenie in Nederland. Samen met leden en vrijwilligers brengt de vereniging de belangen van de doelgroep onder de aandacht van zorgaanbieders, zorgverzekeraars, de overheid en het publiek in het algemeen. Het waarborgen van juiste medische behandeling en zorg staat hierbij voorop, maar is zeker niet beperkt tot medische aspecten. Belangenbehartiging heeft ook betrekking op behoud van kwaliteit van leven en het belang van de mens achter de aandoening. Daarbij kun je denken aan raakvlakken tussen osteoporose en inkomen, mobiliteit, scholing en maatschappelijk participatie.

 

Daarnaast geven we informatie en verzorgen we voorlichting. Dat doen we via onze website, regiobijeenkomsten, ons kwartaalblad en kwartaalnieuwsbrief. Ook kun je bellen naar onze hulplijn of een vraag voorleggen aan een expertteam.

Onze actiepunten:

– 50+ en een fractuur? Laat je onderzoeken op osteoporose.
– Voeding- en beweegadviezen horen standaard bij de zorg en ondersteuning rond osteoporose
– Je leven lang bouwen aan sterke botten is belangrijk voor iedereen.

Wij ondersteunen:

– bij vragen over botgezondheid of leven met fracturen, osteoporose of osteopenie.

Meer informatie

Meer weten over osteoporose of de Osteoporose Vereniging, of wil je lid, donateur of vrijwilliger worden, kijk op https://osteoporosevereniging.nl/doelstellingen.

 

 

Osteoporose vereniging

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie