Osteoporose:  je ziet het niet aan  de buitenkant

Osteoporose: je ziet het niet aan de buitenkant

Osteoporose of botontkalking kennen we vooral van oudere mensen. Maar sterke botten bouw je om te beginnen in de eerste 25 jaar van je leven. Voldoende beweging en een gezonde portie essentiële voedingsstoffen in die periode leiden tot de hoge ‘piek-bot-massa’ die het beste uitgangspunt geeft voor de rest van je leven. Daarna kun je echter niet gaan stilzitten, letterlijk. Want aan sterke botten moet je je leven lang bouwen via beweging en gezond eten. Bouwen aan sterke botten is een investering die zich vooral later pas uitbetaalt en het lastige is dat je aan de buitenkant niet kunt zien wat de kwaliteit is van je botten.

 

Osteoporose is de medische naam voor poreus bot ofwel zwak bot. Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Op dit moment heeft 1 miljoen Nederlanders osteoporose (ook wel botontkalking genoemd). Dit aantal zal in 5 jaar stijgen tot 1,2 miljoen. Dat komt door de vergrijzing van onze samenleving gecombineerd met een gemiddeld zittend leven. Op langere termijn verwachten we een toename door een weinig actieve levensstijl bij kinderen en jongeren.

 

OsteoporoseDoor osteoporose neemt de kans op botbreuken aanzienlijk toe, net als het risico op inzakkende wervels (ook een breuk). Botbreuken zijn meestal het eerste signaal om te starten met nader onderzoek naar osteoporose. Per jaar zijn 125.000 fracturen te wijten aan osteoporose. Eén op drie vrouwen boven de 50 jaar heeft osteoporose en één op vijf mannen.
Als de botten makkelijk breken of wervels inzakken, dan kan lopen, zitten en bewegen problematisch en pijnlijk worden. Dat kan ook invloed hebben op je sociale leven. Botbreuken veroorzaken pijn, invaliditeit, verlies van zelfstandigheid en levenskwaliteit of zelfs vervroegde sterfte.

 

Niet alleen oude mensen krijgen osteo-porose, we zien ook osteoporose bij jonge senioren of zelfs volwassenen in de bloei van hun leven. Osteoporose is voor een deel erfelijk bepaald. Maar vaak spelen (ook) onderliggende factoren een rol. Bijvoorbeeld vervroegde overgang, gebruik van prednison of een onderliggende ziekte waardoor er niet voldoende Calcium en/of vitamine D worden opgenomen.

Behandeling van osteoporose

Osteoporose wordt vaak pas vastgesteld na een breuk. De diagnose wordt gesteld middels een Dexascan die de sterkte van de botten meet.
Een effectieve therapie (behandeling) van osteoporose/osteopenie is nog niet zo eenvoudig. Osteoporose is een chronische aandoening. Dat wil dus zeggen dat deze niet 100% te genezen is! Wel is het mogelijk de achteruitgang van de botsterkte af te remmen of de botsterkte te stabiliseren (of zelfs licht te verbeteren). De behandeling is erop gericht om de volgende breuk te voorkomen en om voldoende kwaliteit van leven te behouden. Die combinatietherapie bestaat uit de inzet van:
• Goed bewegen
• Juiste voeding
• Medicatie (dikwijls tijdelijk).

Osteoporose Vereniging

De Osteoporose Vereniging is de patiëntenvereniging voor mensen met fracturen, osteoporose en osteopenie in Nederland. Ons doel is dat mensen met osteoporose of osteopenie zelf hun weg kunnen vinden in het omgaan met hun probleem.

Onze actiepunten

• 50+ en een fractuur? Laat je onderzoeken op osteoporose.
• Voeding- en beweegadviezen horen standaard bij de zorg en ondersteuning rond osteoporose
• Je leven lang bouwen aan sterke botten is belangrijk voor iedereen.

Meer weten over osteoporose of de Osteoporose Vereniging
Kijk op: https://osteoporosevereniging.nl

 

 

Osteoporose vereniging

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie