Osteoporose verandert uw leven

by TerraByte internet services | 09/09/2022 19:59

Zwakke botten, dat klinkt misschien onschuldig. Maar toch kunnen verzwakte botten – osteoporose – u het leven behoorlijk zuur maken. Stel, u heeft osteoporose, maar weet dat niet. Dan worden uw botten niet behandeld en verslechteren ze steeds verder. Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt.

 

De kans dat u een keer valt of struikelt en daarbij iets breekt is groot, veel groter dan bij mensen met gezonde botten. Een gebroken pols, arm, been, of veel erger, een of meer ruggenwervels of uw heup. Vooral die laatste twee botbreuken kunnen uw leven blijvend veranderen. Niet alleen is er vaak hevige pijn, ook uw postuur verandert bij een wervelbreuk. U krimpt en wordt krommer, waardoor vitale organen in de knel kunnen komen. Ook verliest u een deel van uw mobiliteit. U kunt dan niet meer het leven leiden wat u wilt. Kortom: redenen genoeg om osteoporose serieus te nemen.

Wereld Osteoporose Dag

Op 20 oktober is het Wereld Osteoporose Dag. Een speciale dag voor osteoporose, is dat nodig? Jazeker! Alleen al in ons land hebben zo’n 1 miljoen mensen deze aandoening en wereldwijd naar schatting 200 miljoen! De Osteoporose Vereniging zet zich in voor betrouwbare voorlichting, goede zorg en behandeling, bevordert lotgenotencontact en lobbyt voor eerlijke zorgvergoedingen.

Doe de online risicotest

Loopt u ook risico op osteoporose? Bepaalde ziektes of medicijnen, de overgang, erfelijke aanleg en een hogere leeftijd zijn risicofactoren. Maar ook eerdere botbreuken na uw 50e zijn een belangrijk waarschuwingssignaal. Doe om te beginnen de online risicotest van de Osteoporose Vereniging op www.zwakkebottentest.nl[1]. Via een paar eenvoudige vragen ontdekt u of u meer of minder risico loopt. Uw huisarts kan u vervolgens verder helpen.

Wat kunt u zelf doen?

In het ziekenhuis wordt osteoporose vastgesteld via een DEXA-scan. Als blijkt dat u osteoporose of osteopenie (een lichtere vorm van osteoporose) heeft, dan schrijft de arts in veel gevallen medicijnen voor. Daarnaast zijn beweging en voeding heel belangrijk. Uw botten hebben de juiste voedingsstoffen nodig om sterk te blijven. Let er daarom op dat u genoeg calcium, vitamine D en eiwitten binnenkrijgt. De juiste beweging (bot-belastende beweging) kan ervoor zorgen dat de botten weer wat sterker worden.

De Osteoporose Vereniging helpt u verder!

Meer weten over osteoporose? Kijk dan op www.osteoporose.nl[2]. Daar vindt u informatie en ook data voor bijeenkomsten en lotgenotencontact.
Gratis onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan aan via de website.

Wilt u ons werk steunen?

Word dan lid of doe een donatie via: www.osteoporose.nl[2].
Persoonlijk contact? Ons Vragenteam staat voor u klaar op dinsdag- en donderdag van 10 tot 12 uur. Bel 088-5054300[3] of mail via het Vragenformulier op de website.

 

 

Osteoporose[4]

 

 

 

 

Endnotes:
  1. www.zwakkebottentest.nl: https://osteoporosevereniging.nl/hulp-voor-jou/risicotest/
  2. www.osteoporose.nl: https://osteoporosevereniging.nl/
  3. 088-5054300: tel:+31885054300
  4. [Image]: https://osteoporosevereniging.nl/hulp-voor-jou/risicotest/
  5. [Image]: https://osteoporosevereniging.nl/

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/osteoporose-verandert-uw-leven/