Na het meedoen aan een proefreis, stapt men vaak  over de drempel.

Na het meedoen aan een proefreis, stapt men vaak over de drempel.

Een OV-ambassadeur helpet met veel passie – vrijwillig – leeftijdsgenoten op weg in het openbaar vervoer. Onbekendheid is vaak een drempel om met het openbaar vervoer te reizen. Door zelfstandig te reizen, blijven mensen op leeftijd langer onafhankelijk en mobiel.

 

Het hele jaar door kunnen senioren mee op proefreis, vragen stellen tijdens een inloopspreekuur of een bijeenkomst bezoeken in Flevoland, Gelderland en Overijssel.

 

Truus Gijsberts (74) uit Raalte, is een van deze 30 ambassadeurs. Zij geeft met name in West-Overijssel voorlichtingen, houdt inloopspreekuren en begeleidt proefreisjes.

 

Zij vertelt graag iets meer over haar rol als OV-ambassadeurs:

 

OV-ambassadeur• Hoe bent u ambassadeur geworden?
“Ik deed als opleider vrijwilligerswerk voor de ouderenbonden en gaf diverse voorlichtingen aan ouderen; zo ben ik in dit werk gerold. Ik heb 40 jaar in het onderwijs gezeten, dus de omgang met mensen sprak mij aan.”

 

• Wat waren uw drijfveren?
“Na mijn pensioen nam ik samen met mijn man een NS-abonnement om leuke reisjes te gaan maken. Zelf vond ik het reizen in het begin ook lastig en zag dat in mijn omgeving terug en dat is jammer, want reizen is zó leuk! Iedereen heeft zijn eigen verhaal en levenservaring, dat is leuk om daar op in te spelen.”

 

• Wat vindt u het leukste aan uw werk?
“Ik vind het leuk om mensen te helpen onafhankelijk te blijven. Het is jammer dat ouderen op een gegeven moment thuis blijven zitten. Het leven wordt zo veel leuker als zij niet van anderen afhankelijk zijn en zélf kunnen bepalen of ze ergens op bezoek of op pad gaan.”

 

• Waarom vindt u het zo belangrijk?
Er gaat vaak een wereld voor de (beginnende) reiziger open: “Goh, nou kan ik eindelijk weer eens naar mijn zus, ik ben daar al ruim drie jaar niet geweest”. Ik vind het bijzonder om daar aan bij te mogen dragen.

 

• Wat is voor de beginnende reiziger nou het lastigst?
De beginnende reiziger ziet een wirwar aan reismogelijkheden en weet vaak niet waar hij of zij moet beginnen. Wij helpen hen graag op weg.

 

• Bij welke activiteiten bent u vooral te vinden?
Ik vind vooral de variatie erg leuk, de activiteiten sluiten goed op elkaar aan. Ik wil graag helder uitleg geven en vind het leuk om mensen een persoonlijk advies op maat te geven.
Bij een proefreisje vallen de puzzelstukjes vaak ineen; na het meedoen, stappen ze vaak over de drempel om te reizen met de bus of trein.

 

• Wat wilt u de lezer meegeven?
Door met het OV te reizen, gaat je wereld echt open; je bent onafhankelijk en je hoeft niet meer altijd iemand te vragen om je ergens naar toe te brengen. Mensen weten vaak niet dat je met een persoonlijke OV-chipkaart als 65+er al standaard 34% korting in de bus krijgt. Met kleinkinderen is het ook zo leuk om te reizen, er zijn veel leuke, voordelige acties. Daarnaast zijn de meeste plaatsen beter bereikbaar dan gedacht.

Wilt u meer weten over de OV-ambassadeurs?

Of wilt u weten wanneer er een activiteit bij u in de buurt wordt georganiseerd?
Kijk meer informatie op www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.

 

 

OV ambassadeurs

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!