Over GLAUCOOM gesproken…

Over GLAUCOOM gesproken…

Mevrouw Van Doorn (72) is glaucoompatiënte. Ze vertelt hoe bij haar glaucoom is ontdekt. “Het wilde maar niet lukken met mijn bril. Volhouden, zei ik dan tegen mezelf, het is altijd even wennen aan nieuwe glazen. Tot ik maar wéér eens terugging naar de opticien. Wat bleek, mijn oogdruk was véél te hoog. Snel naar de oogarts, adviseerde de opticien nadrukkelijk. Dat is nu ongeveer tien jaar geleden.”

 

“Ik heb nooit echt last van mijn ogen gehad, geen branderig gevoel of dergelijke dingen”, blikt mevrouw Van Doorn terug. “Ik ging alleen slechter zien. Zeker weer aan een nieuwe bril toe, dacht ik steeds. Eerst had ik alleen een leesbril. Daarna ben ik overgestapt op een permanente bril met multifocale glazen. Na het meten van die hoge oogdruk ben ik meteen naar de oogarts gegaan. Hij vertelde me dat een verhoogde oogdruk, zeker een té hoge oogdruk, één van de grootste risicofactoren is voor het ontstaan van glaucoom. Glaucoom? Ik had er nog nooit van gehoord. Er zijn toen heel veel verschillende oogonderzoeken gedaan. Niet lang daarna kreeg ik te horen dat ik beginnend glaucoom had met gelukkig maar heel weinig uitval. Ik moest direct beginnen met oogdruppelen om de oogdruk omlaag te brengen. In al die jaren is de uitval niet merkbaar toegenomen en de oogdruk is stabiel. Ik ben dan ook blij dat glaucoom bij mij in het beginstadium is ontdekt.”

glaucoomWees er vroeg bij

Mevrouw Van Doorn is niet de enige met een dergelijke ervaring; glaucoom wordt vaker ontdekt na een bezoek aan de opticien. Mensen denken toch meestal het eerst aan een (nieuwe) bril als ze slechter gaan zien. Omdat glaucoom zich in de regel sluipend en langzaam ontwikkelt, wordt gezichtsvelduitval, zeker in het beginstadium veelal niet opgemerkt. Vroege opsporing van glaucoom is daarom van essentieel belang. Hoe eerder met de behandeling wordt gestart, hoe beter de vooruitzichten.

 

Er zijn vele vormen van glaucoom maar in feite is het één ziektebeeld. Glaucoom is een ziekte van de oogzenuw. Door het afsterven van de zenuwvezellaag verdwijnen vanaf de buitenkanten kleine stukjes in het totale beeld van het gezichtsveld. Glaucoom is niet te genezen, wel te behandelen.

oogvereniging

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie