

Over Netvliesloslating
Een netvliesloslating komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen is het risico groter. Mensen die bijziend zijn (met sterkte van -6 of meer) en mensen bij wie een netvliesloslating in de familie is voorgekomen lopen meer risico op een netvliesloslating.
Wat is een netvliesloslating?
In het oog is de ruimte tussen de lens en het netvlies gevuld met glasvocht. Als iemand ouder wordt, verandert de samenstelling van het glasvocht. Het glasvocht krimpt iets en trekt zich geleidelijk terug van het netvlies. Op een gegeven moment laat het glasvocht los van het netvlies. Dit is een natuurlijk ouderdomsproces dat meestal ongecompliceerd verloopt. Door het loslaten van het glasvocht kunnen er scheurtjes in het netvlies en bloedinkjes in het oog ontstaan. Door zo’n scheurtje kan vocht onder het netvlies komen. Dit noemen we een netvliesloslating. Een loslatend netvlies kan ook optreden bij een netvlies met zwakke plekken of ten gevolge van een trauma. Wanneer het loslaten van het netvlies niet wordt behandeld, kan dit leiden tot blindheid of slechtziendheid.
Klachten
Heb je last van één of meer van onderstaande klachten, neem dan snel contact op met de huisarts of (als je daar al bekend bent) met de oogarts.
– plotselinge daling van de gezichtsscherpte
– ‘eilandjes’ van gezichtsvelduitval (‘scotomen’)
– vertekeningen door vouwen of
plooien in het netvlies
– lichtflitsen
– een ‘gordijn’ dat in het oog meebeweegt
Aan de buitenkant van het oog is niet te zien of er sprake is van een loslatend netvlies. De arts zal met behulp van druppels de pupil verwijden om zo je netvlies goed te kunnen bekijken. Met echoapparatuur kan een arts vaststellen of het netvlies van zijn plaats is of niet.
Wat is eraan te doen?
Als de scheurtjes niet te groot zijn en het netvlies nog niet heeft losgelaten of als er sprake is van een beginnende netvliesloslating, kan een laserbehandeling worden ingezet. Het netvlies rond het scheurtje wordt dan als het ware gepuntlast. Hierdoor kan worden voorkomen dat de scheurtjes zich uitbreiden of dat er vocht onder het netvlies komt.
Wanneer opereren?
Is er vocht onder het netvlies gekomen, dan raadt de oogarts meestal een operatie aan. Om het vocht onder het netvlies weg te drukken, wordt soms ook een lucht- of gasbel in het oog gespoten. Zolang er een grote gasbel in het oog zit, kun je weinig zien. Na verloop van tijd merk je dat je over de gasbel heen kunt kijken en de bel langzaam uit het oog verdwijnt.
Vragen of twijfels?
Zit je met een vraag over een mogelijke netvliesloslating of een ander oogprobleem? De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 9u. tot 15:30u. voor je klaar. Bel de Ooglijn via
030 29 45 444, of stel je vraag via: ooglijn@oogvereniging.nl. Hier zijn geen kosten aan verbonden.