De impact van een onverwachts overlijden

De impact van een onverwachts overlijden

‘Jullie zien zoveel overledenen per jaar, daar raak je toch aan gewend?’ is de nummer één opmerking die wij als overledenenverzorgers vaak te horen krijgen. Toch is dit geenszins het geval. Elk overlijden is anders en heeft een andere impact, ook op ons.

 

De impact van een onverwachts overlijden is groot, niet alleen voor nabestaanden maar ook voor de overledenen verzorgers. Als overledenenverzorgers zijn wij dagelijks bezig met het verzorgen van overledenen en het ondersteunen van nabestaanden bij het afscheid nemen van hun dierbare op een manier die bij hen past. Het werk als overledenenverzorger is dan ook mooi en belangrijk, omdat we op cruciale momenten het verschil kunnen maken voor de nabestaanden.

 

overledenenverzorgersToch is geen enkel overlijden hetzelfde en heeft vooral een onverwachts overlijden een enorme impact op ons. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om een ongeval, misdrijf of suïcide. Het verdriet en de radeloosheid van de nabestaanden raken ons elke keer weer. Het is daarom onze taak om de nabestaanden te helpen bij het afscheid nemen op een manier die voor hen goed voelt. Het laatste afscheid is namelijk ontzettend belangrijk voor nabestaanden. Als zij geen bewust afscheid hebben kunnen nemen, kan dat hun leven lang blijven achtervolgen.

 

Als overledenenverzorgers hebben we geleerd dat er vele vormen van afscheid nemen mogelijk zijn. Zelfs een deel van het lichaam zien kan al een mogelijkheid zijn om afscheid te nemen. Ons team zorgt er dan ook in veel gevallen voor dat nabestaanden nog een laatste keer hun dierbare kunnen zien door een goede opbaring te verzorgen.

 

Omdat wij in ons werk zo vaak te maken krijgen met de dood zijn we ons er heel erg van bewust hoe kostbaar het leven is en dat het zomaar kan eindigen. Daarom willen we iedereen meegeven hoe
essentieel het is om tegen de mensen waar je van houdt te zeggen hoe belangrijk ze zijn in je leven en de liefde oneindig te delen en van elkaar te genieten. Als overledenenverzorger weten we maar al te goed dat het leven kort kan zijn en dat we daarom moeten genieten van de tijd die we hebben met de mensen waar we van houden.

Heb jij een vraag over dit onderwerp of interesse in een presentatie?

CMO is de expert in specialistische zorg en heeft de kennis die jou kan helpen.
Neem dan contact op met Heleen van den Tol – Nelisse via h.nelisse@zdg.nl
website: www.curamortuorum.nl

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!