Overwinteren in Europa: waar en hoe?

Overwinteren in Europa: waar en hoe?

Kent u dat? Zodra de klok in oktober weer een paar uur terug moet herinnert u zich opeens weer hoe donker de dagen voor kerst zijn, en krijgt u acuut zin om naar een warmere bestemming te vertrekken. De toename in senioren die in warmere oorden overwinteren laat zien dat u daar zeker niet alleen in staat. In dit artikel vertellen we je waarom overwinteren een goed idee is, wat erbij komt kijken en waar je allemaal naartoe kan. Begint het al te prikkelen?

Tegen de winterdepressie

Wanneer de dagen korter worden en het buiten steeds donkerder wordt, heeft u een grotere kans op winterdepressie. Ons lichaam heeft natuurlijk daglicht nodig, en als het lekker weer is is het net iets makkelijker om daar genoeg van op te vangen. Vroeger loste mensen dit op (met name doordat ze toen een stuk afhankelijker waren van zonlicht) door standaard bij zonsopgang op te staan en bij zonsondergang naar bed te gaan. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, waardoor we ons maar moeilijk aan de kortere dagen kunnen aanpassen. Dit uit zich regelmatig in een winterdepressie.

Vermindering van bepaalde symptomen

Hoewel ziektes zoals reuma en artrose niet worden verholpen door het warme weer, kan een zonnig klimaat de pijn van patiënten wel verzachten. In de kou wordt de bloedcirculatie verlaagd waardoor uw spieren zich meer samentrekken en zo pijn kunnen veroorzaken. Dit is te vergelijken met rillingen in de kou – ook dan trekken uw spieren zich onvrijwillig samen. Bovendien maakt warm weer het leven van een actieve levensstijl net een stukje eenvoudiger: voldoende bewegen, op je cholesterolwaarden letten en gezond eten is met name tijdens de wintermaanden een grote uitdaging. En wist u dat koud en nat weer de symptomen van astma kunnen verergeren? Als de verwarming hoger staat gaat de luchtkwaliteit in huis achteruit, en daar kunnen astmapatiënten vaak niet goed tegen.
Er zijn dus heel wat redenen om voor een tijdelijk verblijf in warmere oorden te kiezen. Maar waar moet u rekening mee houden voordat u de sprong daadwerkelijk waagt?

Voorbereiding

Een verblijf in het buitenland van 3 maanden of meer is niet hetzelfde als vakantie. Zo moet u er rekening mee houden dat u mensen waar u veel om geeft een tijdje niet ziet, en dat u tijdens uw verblijf een tijdelijk nieuw leven opbouwt. Hieronder vindt u een aantal punten die u moet doornemen voordat u naar het buitenland gaat:

Verzekering

Lees voordat u naar het buitenland gaat uw verzekeringspolissen door. Veel polissen hebben een clausule waarin een onafgebroken verblijf in het buitenland voor een bepaalde periode betekent dat u niet verzekerd meer bent. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij om na te gaan of u deze clausule eventueel tegen een extra betaling kan veranderen.

Woning

U moet er ook voor zorgen dat er iemand in Nederland is die gedurende een langere periode voor uw woning kan zorgen: de post sorteren, plantjes water geven en ervoor zorgen dat er niet wordt ingebroken. Een huisoppas is hier een ideale oplossing voor.

APK van uw auto

Als u uw auto meeneemt naar het buitenland, moet u eerst controleren of deze in het buitenland ook verzekerd is en welke regels daarbij gelden. Indien uw auto APK-gekeurd is, is het belangrijk dat deze tijdens uw verblijf niet verloopt. Ook als de auto thuis blijft dient de APK-keuring geldig te zijn.

Visum

Voor landen binnen de EU heeft u geen visum nodig. Voor Turkije heb je een toeristenvisum (voor maximaal 90 dagen) of een Ikamet (voor 90+ dagen) nodig. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Turkse immigratiedienst.
Onder Nederlandse overwinteraars zijn vooral Spanje en Turkije populaire bestemmingen. We laten zien wat die landen zo aantrekkelijk maakt.

Turkije

Waar in Turkije?
Turkije is een van de beste overwinterplekken van Europa. Levensonderhoud is hier zo’n 30% goedkoper dan in Nederland. Vooral de Turkse Riviera is onder Nederlandse senioren een populaire winterbestemming. Hier heeft u tijdens de wintermaanden de grootste kans op lekker weer, met een gemiddelde temperatuur van 20 graden. Een groot voordeel: het is hier in deze tijd van het jaar een stuk rustiger dan in het drukke zomerseizoen.
Verblijf aan de Turkse Riviera

Antalya

Volgens TripAdvisor is Antalya de snelst groeiende stad van Turkije, met op het moment meer dan 2.2 miljoen inwoners. Het heeft een historisch stadscentrum – uit de tweede eeuw, maar liefst – en is omringd door de meest bijzondere bezienswaardigheden. Een ideale plek voor cultuursnuivers, dus.

Alanya

Alanya is een drukbezochte badplaats en maakt deel uit van Antalya. Ook Alanya heeft een rijke geschiedenis waar opgravingen zijn gevonden van wel 20.00 jaar oud. Alanya wordt omringd door het prachtige Taurusgebergte.

Side

Side is een Oudgriekse stad die nu tussen Antalya en Alanya op Turks grondgebied ligt. De historische binnenstad ligt op een schiereiland waar u zelfs een Oud Griekse tempel kunt bewonderen.

Belek

Belek ligt tussen Antalya en Belek, en behoort tot een van de luxere strandoorden. Belek is vrij rustig; er wonen maar 10.000 inwoners, en ideaal voor golfers die verder rust willen. Er zijn verschillende golfbanen in de buurt, maar verder is het een rustige omgeving.

Spanje

Waar in Spanje? Ook Spanje is een populaire overwinterbestemming. De meeste Nederlanders kiezen voor kustplaatsen, omdat men hier zelfs tijdens de wintermaanden van het mediterrane klimaat kan genieten. In het noorden en midden van Spanje is het klimaat bijna hetzelfde als in Nederland. De Costa Blanca aan de Oostkust is dan ook de uitverkoren plaats om te overwinteren. De temperatuur ligt dan gemiddeld rond de 18 graden en het is er doorgaans droog. Ook de Costa del Sol heeft een prettig klimaat, ook al is het daar tijdens de wintermaanden wat frisser.

Costa Blanca

De Costa Blanca ligt in het zuidoosten van Spanje. Belangrijke steden aan de kust zijn Alicante, Benidorm, Murcia en Denia. Alicante beschikt over een luchthaven met directe vluchten vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.

Alicante

Alicante is een bekende badplaats waar u in de oude stadskern nog makkelijk kunt verdwalen en nauwelijks in de gaten hebt dat u zich in een grote stad bevindt. Het oude centrum van de stad ligt op een heuvel, van waar u over de hele stad kunt uitkijken en van de gezellige terrasjes kunt genieten.

Benidorm

In Benidorm vindt u veel meer hoogbouw; het is dan ook de grootste stad van de Costa Blanca. Benidorm is vooral een badplaats en geen authentieke stad met een rijke geschiedenis. U bent of helemaal weg van Benidorm of u vindt er niets aan.

Denia

Denia is een van de oudste nederzettingen aan de Costa Blanca, de stadskern is vrij klein en bestaat ook uit een kasteel. Het overgrote deel van Denia is vrij modern en vooral op toeristen gericht.

Nederlandse Clubs

Aan onder andere de Costa del Sol zijn verschillende clubs te vinden waar u andere Nederlanders kunt ontmoeten, misschien iets Nederlands kunt eten of mee kunt doen aan georganiseerde activiteiten. Zo hoef je het Nederlandse leven dus niet helemaal te missen en wordt het ook een stuk makkelijker om een nieuw leven op te bouwen!

 

Reacties

Wij horen graag van u

2 reacties

 1. Reageer juni 11, 01:14 #1 beterweter70+

  Slechts een heel klein stukje van Turkije ligt in Europa. de genoemde plaatsen liggen in Azië.
  Waarom moet er zo nodig zo ver van huis in een dubieus land overwinderd worden in gebieden waar waarschijnlijk milieuvervuilend heen gereis wordt?
  Laten de senioren wijs zijn en het voortouw nemen in deze crisistijd

 2. Reageer september 30, 10:04 #2 Jaco

  En als je nu er heen gaat wegens medische redenen? Veel pijn bij kou in nederland. En weinig of geen pijn bij warmte. Dan is de keuze toch snel gemaakt?