Parkinson Vereniging – Wereld Parkinson Dag

Parkinson Vereniging – Wereld Parkinson Dag

De Parkinson Vereniging is dé belangenbehartiger van ruim 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme in Nederland. Op Wereld Parkinson Dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson en voor parkinsonismen. En dat is heel belangrijk, gezien het feit dat het aantal mensen met parkinson(ismen) de komende decennia sterk zal toenemen.

Wat is de ziekte van Parkinson?

De Engelse arts James Parkinson heeft in 1817 de symptomen van de ziekte van Parkinson voor het eerst als een samenhangend geheel herkend en beschreven. Pas in 1960 vond een echte doorbraak plaats toen er werd ontdekt dat iemand met parkinson minder dopamine produceert dan noodzakelijk is om soepel en gemakkelijk te bewegen. Dopamine is een stof die ervoor zorgt dat ons bewegingsapparaat goed functioneert. Ook andere stoffen in de hersenen worden minder aangemaakt. Dit veroorzaakt een groot aantal verschillende problemen zoals bijvoorbeeld een tremor, stijfheid, problemen met de darmen, stemmingsstoornissen en problemen met het geheugen. Hieraan besteedt de Parkinson Vereniging dit jaar veel aandacht tijdens het Wereld Parkinson Dag symposium op zaterdag 13 april.

De buik vol van parkinson

Steeds meer onderzoek doet vermoeden dat problemen met de darmen bij mensen met parkinson geen toeval zijn. Deze problemen kunnen leiden tot problemen in de hersenen.

 

Onlangs zijn er nieuwe aanwijzingen gevonden voor de theorie dat de oorsprong van de ziekte van Parkinson wellicht is te vinden in het darmstelsel en dat de ziekte zich via de tiende hersenzenuw naar de hersenen verspreidt. Tijdens het jaarlijkse symposium van de Parkinson Vereniging is er ruim aandacht voor de rol die de darmen mogelijk kunnen hebben bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Daarnaast wordt ook stil gestaan bij de letterlijke vertaling van ‘De buik vol hebben van parkinson’. Zo is er aandacht voor psychosociale problemen die zich kunnen voordoen bij de ziekte, waarvan nog steeds veel mensen helemaal geen weet hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan trager denken en handelen, besluiteloosheid, stress of angst.

De Parkinson Vereniging

Naast de steun die de Parkinson Vereniging biedt aan wetenschappelijk onderzoek, is zij een betrouwbare bron voor informatie voor patiënten en hun naasten. Ook verzorgt de vereniging activiteiten waar mensen met parkinson elkaar kunnen ontmoeten om kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen: de Parkinson Cafés. In de 64 Parkinson Cafés die er in het land zijn, worden regelmatig vakkundige sprekers uitgenodigd. Belangenbehartiging staat daarnaast hoog op de agenda van de vereniging. Zo is er momenteel veel aandacht voor actuele medicijntekorten. Om mensen met parkinson te helpen hun kennis en vaardigheden te vergroten om zo meer grip te krijgen op hun kwaliteit van leven, biedt de vereniging tevens een breed scala aan cursussen aan in de Parkinson Academie.

 

Wilt u meer weten over de ziekte van Parkinson, parkinsonismen of wilt u lid worden van de Parkinson Vereniging? Neem dan een kijkje op de website: www.parkinson-vereniging.nl.

 

 

parkinson vereniging

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie