Parkinson – Wereld Parkinson op 11 april

Parkinson – Wereld Parkinson op 11 april

De Parkinson Vereniging is dé belangenbehartiger van 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme in Nederland. Op Wereld Parkinson Dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson en voor parkinsonismen. En dat is heel belangrijk, gezien het feit dat het aantal mensen met parkinson(ismen) steeds groter wordt.

Wat is de ziekte van Parkinson?

Wereld Parkinson Dag vindt jaarlijks plaats op 11 april, de geboortedatum van de Engelse arts James Parkinson die in het jaar 1817 de symptomen van de ziekte van Parkinson het eerst als een samenhangend geheel heeft herkend en beschreven. In 1960 vond een echte doorbraak plaats toen er werd ontdekt dat een parkinsonpatiënt minder dopamine produceert dan noodzakelijk is. Dopamine is een stofje dat ervoor zorgt dat u soepel en gemakkelijk kunt bewegen. Ook andere stofjes in de hersenen worden minder aangemaakt en dat geeft ook verschillende andere problemen. Zo kunnen mensen met parkinson naast lichamelijke klachten last hebben van niet motorische klachten zoals vergeetachtigheid, concentratieproblemen, moeite hebben met begrijpen, overzicht houden en plannen van activiteiten.

 

De oorzaak van de beschadiging in de hersenen is onbekend, alhoewel hierover inmiddels wel diverse theorieën zijn ontwikkeld. Meer wetenschappelijk onderzoek is hard nodig. De Parkinson Vereniging biedt daarom steun aan onderzoek waarvan de uitkomst van betekenis is voor de patiënt van nu.

 

parkinson

De Parkinson Vereniging

Naast de steun die Parkinson Vereniging biedt aan wetenschappelijk onderzoek is zij de betrouwbare bron voor informatie voor patiënten en hun naasten. Ook verzorgt de vereniging activiteiten waar mensen met parkinson elkaar kunnen ontmoeten om ervaringen uit te wisselen: de Parkinson Cafés. In de 66 Parkinson Cafés die er in het land zijn, worden ook regelmatig vakkundige sprekers uitgenodigd. Belangenbehartiging staat hoog op de agenda van de vereniging. Zo is er momenteel veel aandacht voor de wachtlijsten voor ‘Deep Brain Stimulation’. Deze hersenoperatie is een van de geavanceerde therapieën die in het geval van parkinson kan worden toegepast.

Bewegen en muziek

‘Parkinson(ismen): Bewegen, muziek en meer op uw maat!’ is dit jaar het thema tijdens een groot symposium in het kader van Wereld Parkinson Dag. Het is bekend dat beweging erg goed is voor mensen met parkinson(ismen). Bewegen ondersteund door muziek biedt een extra dimensie. Het ritme van de muziek kan houvast bieden en aanzetten tot bewegen. In het land zijn er ook verschillende parkinsonkoren. Op Wereld Parkinson Dag wordt onder deskundige leiding van Martien van Oostrom, bekend van de band Pater Moeskroen, het grootste parkinsonkoor gevormd, bestaande uit honderden mensen met parkinson of een parkinsonismen en hun naasten.

 

Wilt u meer weten over de ziekte van Parkinson, parkinsonismen of lid worden van de Parkinson Vereniging? Neem dan een kijkje op de website: www.parkinson-vereniging.nl

 

 

parkinson

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie