Pas op voor oogschade door felle zon

Pas op voor oogschade door felle zon

We kunnen er met z’n allen niet genoeg van krijgen: zon! Het is natuurlijk ook heerlijk om er in de zomer lekker op uit te trekken. Wat de meeste mensen zich daarbij echter niet realiseren, is dat Uv-straling permanente schade aan de ogen kan veroorzaken. Het Oogfonds adviseert om de ogen te beschermen met een goede zonnebril.

 

Een overdosis Uv-straling verhoogt het risico op staar (cataract). Recent onderzoek noemt daarnaast leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze oogaandoening is de grootste oorzaak van blijvende slechtziendheid in Nederland. Net als bij huidkanker treden de gevolgen op na opeenstapeling van schade over langere tijd. Een goede zonnebril is daarom essentieel. Dat advies geldt dubbel voor kinderen: zij zijn vaker buiten en hun ogen zijn extra gevoelig voor Uv-straling.

UV stralingWanneer is een zonnebril nodig?

In Nederland is de Uv-straling lager dan rond de evenaar. Op vakantie in Zuid Europa is de straling bijvoorbeeld hoger dan in ons eigen land. Toch kan de Uv-straling ook in Nederland flink oplopen. Draag in iedere geval een zonnebril in de zomer tussen 12 uur en 15 uur. Uv-straling weerkaatst op zand, water en sneeuw en de intensiteit is op grote hoogte hoger. Op het strand, op het water en in de bergen (met name in de sneeuw) is dus extra voorzichtigheid geboden.

Oog voor de kleintjes

De ogen van kinderen met blond haar en blauwe ogen zijn extra gevoelig voor Uv-straling. Daarnaast speelt leeftijd een rol: hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby’s is het daarom oppassen geblazen. Hun gezichtje dient altijd in de schaduw te blijven en geadviseerd wordt om babyogen te beschermen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.

Zorg dat je je zonnebril bij je hebt

Oogfonds-directeur Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Uit een eigen peiling is gebleken dat
Nederlanders laks zijn met bescher-men van hun ogen tegen de zon. Uv-straling zie en voel je dan ook niet, maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op. Een goede zonnebril is net zo belangrijk als zonnebrandcrème. Zorg daarom dat je altijd een zonnebril bij je hebt, zodat je deze op kan zetten als het nodig is.”

Meer informatie

Meer weten over het beschermen van uw ogen tegen Uv-straling? Bestel met onderstaande bon de gratis Oogfonds-brochure ‘Ogen en Uv-straling’. Hierin worden onder andere tips gegeven voor een goede zonnebril. De folder is ook te bestellen via www.oogfonds.nl/uv.

 

 

oogfonds

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!