Patrick heeft zijn leven terug dankzij de Coloplast stoma

Patrick heeft zijn leven terug dankzij de Coloplast stoma

In 2016 ging Patrick Fodor met zijn vrouw op vakantie. Voor vertrek had hij last van aambeiklachten. In eerste instantie dacht Patrick dit op te kunnen lossen met een zalfje, maar de pijn en klachten bleven totdat een paar maanden later tijdens een weekend naar Keulen de pijn niet meer te houden was.

 

“Tegen mijn vrouw had ik voor vertrek niets gezegd. Ik wilde niet ons weekend verpesten, maar onderweg al in de auto werd de pijn zo erg dat ik het wel moest vertellen”, vertelt Patrick Fodor, die sinds 2019 een stoma heeft. “Ik kon tijdens dit weekend eigenlijk niets meer. Ik kon niet zitten, niet lopen, niets. We zijn dan ook de volgende dag weer snel naar huis gegaan en vervolgens naar de huisarts. Dan kom je terecht in een molen van onderzoeken. Ik werd doorgestuurd naar een kliniek. Daar werd geconstateerd dat ik een groot abces had tussen mijn billen. Een periode van ongeveer drie en een half jaar volgde waarin ik om de vijf maanden werd geopereerd. Elke keer werd er gesleuteld aan de fistels maar genazen de wonden niet. Daardoor bleven de fistels terugkomen.”

 

“Voor de artsen was duidelijk geworden dat mijn probleem veel groter was dan alleen een kwaal. Eindelijk”

 

Coloplast“En toen kwam er een punt waarop ik niet meer wist of het nog ooit goed ging komen”, gaat Fodor verder. Ik raakte in een sociaal isolement. Door de wonden werd ik afhankelijk van een douche na mijn stoelgang. Dat leidde ertoe dat ik niet meer buiten durfde te komen. Een medisch specialist uit mijn familie kwam met de suggestie voor een stoma. Ik besloot mijn leven op papier te zetten en dat heb ik aan mijn arts gegeven. Op dat moment was er in het IJssellandziekenhuis een onderzoek gaande naar een operatievorm met daarbij een stamcelbehandeling. Er werd unaniem besloten, ondanks dat men alle vertrouwen had in de operatievorm zonder stoma, dat ik wegens de grote psychische gevolgen toch een stoma mocht krijgen in combinatie met deze stamceloperatie. Voor de artsen was duidelijk geworden dat mijn probleem veel groter was dan alleen een kwaal. Eindelijk.”

 

“Toen ik wist dat ik een stoma zou krijgen, ben ik veel gaan lezen en kwam ik ook terecht in het enorme aanbod van het stomamateriaal. Helaas was de periode na de operatie erg zwaar. Bij thuiskomst vond ik dat ik stonk en kreeg ik last van veel lekkages. Ik ben in overleg met mijn verpleegkundige daarna geswitcht naar het materiaal van Coloplast en dat ging perfect. Ik kreeg weer vertrouwen en had geen last van lekkages meer. Ook de intensieve begeleiding vanuit het ondersteuningsprogramma van Coloplast hielp mij enorm. Het gevoel dat ik er niet alleen voor stond.”

 

“Er zijn momenten dat ik mijn stoma verafschuw”

 

“Ik zou dan ook willen zeggen tegen iedereen die voor een stoma-operatie staat: ga op onderzoek uit! Test welk materiaal bij jou en jouw lichaam past. Bij Coloplast werken ze met een zogenaamde BodyCheck, waarbij je advies op maat krijgt. Met het juiste materiaal kon mijn herstelproces beginnen en kreeg ik weer zin in het leven. Er zijn momenten dat ik mijn stoma verafschuw. Maar twee seconden later denk ik dan, nee, door de stoma kan ik alles weer doen wat ik wil. De stoma is niet het probleem, de stoma heeft me juist mijn leven weer teruggegeven.”

 

Een advies op maat voor uw stomamateriaal? Doe de BodyCheck op www.coloplast.to/lichaam of neem contact op met Coloplast Care via 0800 – 022 98 98.

 

 

 

 

Tags sociaal, stoma

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!