Doe mij maar een pestbril!

Doe mij maar een pestbril!

Een nieuwe revolutionaire kijk op de aanpak en het voorkomen van pesten

 

Sociale onveiligheid, ongewenst gedrag en pesten, het lijkt overal voor te komen. Van de Nederlandse dames hockeyploeg tot bij de Amsterdamse brandweer. Ook binnen de Tweede Kamer is er sprake van ongewenst gedrag tussen de Kamerleden. Zelfs senioren zijn het slachtoffer van psychisch en lichamelijk geweld in woonzorgcentra en thuis. Wat je vaak leest in berichten is dat het ongewenste gedrag en het pesten niet (of niet op tijd) is gesignaleerd of niet serieus is genomen. Hoe kan dat? Kijken mensen weg? Ziet men niet wat er gebeurt?

Van ongewenst gedrag naar pesten

Lang voordat gedrag pesten wordt genoemd is er al sprake van ongewenst gedrag. Het tijdig signaleren en aanpakken van dit niet gewenste gedrag voorkomt pesten of smoort het in de kiem. De grote vraag is: hoe komt het nou dat de signalen van ongewenst gedrag en pesten worden gemist?

Levensweg

Het antwoord op de bovenstaande vraag is terug te vinden in onze levensweg.
Een mensenleven kan, als je er op terugkijkt, behoorlijk indrukwekkend zijn. Het zou kunnen zijn dat de kindertijd misschien niet geheel vlekkeloos is verlopen. Misschien zat de pubertijd vol uitdagingen en avonturen. Wellicht gevolgd door een studietijd en het zoeken naar leuk en zingevend werk. De kinderen grootbrengen en mantelzorg geven aan (schoon)ouders. Het leven ontrolt zich meestal volgens dit soort patronen. Overwinningen, tegenslagen en te maken hebben (gehad) met pesten, agressie of geweld vormen een mens. Wat we meemaken tijdens onze levensweg bepaalt hoe we omgaan met alles wat ons overkomt. Het geeft ons de bril waardoor wij de wereld bekijken, beleven en erop reageren. Doordat wij niet allemaal precies hetzelfde meemaken zijn de glazen van die bril voor iedereen anders.

pestenWaar twee mensen naar hetzelfde kijken zien zij beiden iets anders…

We ‘zien’ ongewenst gedrag en pesten door onze eigen unieke bril. Die persoonlijke bril heeft Aandacht voor Pesten de ‘Pestbril’ genoemd. Heel praktisch gezien kan het zo zijn dat de één kijkend naar ‘wat gedoe’ op de televisie of aan de koffietafel, of tijdens de bingo, vindt dat het ‘gedoe’ best wel kan. Een ander, die het ook ziet, vindt het absoluut ontoelaatbaar. Door het verschil in kijken worden signalen van ongewenst gedrag en pesten anders geïnterpreteerd of gemist, waardoor het gedrag kan blijven bestaan en zelfs compleet uit de hand kan lopen.
Als je weet hoe het zicht is door de persoonlijke Pestbril kan ongewenst gedrag en pesten worden herkend en daardoor worden aangepakt en voorkomen.

De nieuwe kijk

Een interessante vraag is nu natuurlijk: hoe weet ik wat ik door mijn persoonlijke Pestbril zie? Die vraag is op deze plek niet zomaar te beantwoorden. Aandacht voor Pesten heeft een uniek onlineprogramma op basis van 200 wetenschappelijke onderzoeken ontwikkeld om de persoonlijke Pestbril te ontdekken. Wilt u meer weten? Denkt u dat de Pestbril een oplossing is voor het voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag en pesten bij een (sport)vereniging, (onderwijs)instelling, woonzorgcentrum? Op www.pestbril.nl vindt u meer informatie. U kunt ook mailen naar: info@aandachtvoorpesten.nl.

 

Met het onlineprogramma ‘Ontdek je persoonlijke Pestbril’ levert Aandacht voor Pesten haar bijdrage aan sociale veiligheid voor iedereen, van jong tot oud!

 

Auteurs: Anja van de Weerd & Wendy van der Klift
Specialisten ongewenst gedrag,
pesten & sociale veiligheid

 

Aandacht voor Pesten is een landelijk steunpunt en kenniscentrum op het gebied van pesten, ongewenst gedrag en sociale veiligheid.
Aandacht voor Pesten is er voor iedereen in de samenleving die, om wat voor reden dan ook kwetsbaar is. In het bijzonder vragen wij warme aandacht voor pesten bij mensen met een (L)VB.
Aandacht voor Pesten is voortgekomen uit de ANBI Stichting Aandacht voor Pesten.
www.aandachtvoorpesten.nl

 

 

aandacht voor pesten

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!