Pilsen waar het moderne bier geboren werd

Pilsen waar het moderne bier geboren werd

Door Arjan Mulder, redacteur Reishonger.nl

 

In Tsjechië, waar ooit de kwaliteit van bier werd verkwanseld, wordt nu gebrouwen volgens de hoogste standaarden. Het is een stimulerende omgeving voor de ruim 70 thuisbrouwers die er jaarlijks ideeën uitwisselen tijdens het festival ‘Sun in the Glass’. Arjan Mulder ging kijken, en leste zijn dorst.

TsjechiëKwaliteit

“Duizenden vaten bier werden hier door het riool gespoeld. Je werd er ziek van…”, vertelt mijn gids. Ik ben verbaasd. Door het riool gespoeld? “Eind 1200 had iedereen in Pilsen het recht om thuis bier te brouwen. En dat liep vreselijk uit de hand, want niet elke brouwer lette op de kwaliteit.” Begin 1800 werd al het bier weggegooid en kwam er één grote centrale brouwerij, met de hoogste kwaliteitsnormen ooit. Ons moderne pils was geboren!

 

Pilsen werd een belangrijke stad. Brouwmeesters uit heel Europa kwamen in de Pilsener Urquell brouwerij (Plzeňský Prazdroj) het vak leren. De stad werd rijk, statige gebouwen verrezen, zelfs een operagebouw. In Bohemen moest je zijn. En nog altijd is Pilsen een wereldstad. In het stadspark zie ik jongeren luieren met een biertje in de hand, trammetjes tuffen tussen oude geveltjes door en ik passeer de ingang van de catacomben.

Koude gisting, koude kelders

Ik heb een rondleiding geboekt bij de historische Urquell brouwerij. Al bij de poort krijg ik de doordringende lucht van hop in mijn neus: ik ben duidelijk op het goede adres. Binnen zie ik enorme koperen brouwketels, afvullijnen en opslagtanks. Maar het leukste is daarna het bezoek aan de (k)oude kelders. Het is er vochtig en kil, en dus perfect voor de lagering van de vaten gerstenat. Ik hoor alles over ondergisting, stamwortgehalte, opslag en rijping. Ja, een pilsje maak je niet zomaar even! Het proces is veel ingewikkelder dan van een Belgisch biertje.

 

En dan krijg ik eindelijk de kans het eindproduct zelf te testen. Ergens in het kilometers lange gangenstelsel onder de brouwerij tapt een stevige Tsjech een glaasje rechtstreeks uit een groot houten vat. Het bier is nog jong en nog wat troebel maar juist daardoor is de smaak heerlijk fris en waanzinnig vol. Ik heb de smaak helemaal te pakken.

Bierfeesten

Als je het patent hebt op de naam pils, mag je trots zijn op jezelf. En dat zijn ze dan ook in Pilsen! Elke zomer wordt een speciaal bierfeest georganiseerd. Niet zo uitbundig als het Oktoberfest in Munchen, maar wel heel stijlvol. Het Pilsener Bierfest duurt één dag. Het vindt plaats op het terrein van de brouwerij en er wordt een speciaal ongefilterd pils geserveerd. Er is levende muziek en er wordt een jaarlijks wisselende spreuk uitgesproken.

 

Maar er is meer. Elk jaar in september komen meer dan 70 minibrouwerijen vanuit de hele wereld naar het bierfestival ‘Sun in the Glass’ en wisselen er ideeën en ervaringen uit over de meer dan 250 soorten bier die ze brouwen. Ook dit festival duurt maar één dag. Gastheer voor het festival is minibrouwerij Purkmistr in Pilsen-Černice. Ik ga rond met een speciaal bierglas en proef er lustig op los.

 

Tsjechië

Pilsen praktisch

Een bezoek aan Pilsen kan een leuke aanvulling zijn op een citytrip naar Praag. Voor nog geen vier euro brengt een luxe lijnbus (met wifi en gratis koffie) je erheen. En met één of twee overnachtingen in Pilsen kun je al een heleboel bekijken (en proeven!). Buiten de bierfestivals om zou ik zeker de grote Urquell-brouwerij bezoeken en bijvoorbeeld de minibrouwerij Purkmistr. Deze heeft ook een mooie bier-spa, waar je in een warm bad met bier ligt en ondertussen je eigen biertje tapt. Maar wees gerust: een bezoek aan Pilsen is ook de moeite waard voor wie niet zo van bier houdt…

Meer informatie

www.reishonger.nl
www.visitpilsen.eu
www.visitczechrepublic.com/

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!