Beau Schneider maakt podcast over dementie

by TerraByte internet services | 14/05/2023 10:27

Een dertiger die een podcast maakt over dementie? Je verwacht het misschien niet. Toch is dementie een hersenziekte die (helaas) alle generaties treft. De vader van acteur Beau Schneider (34) overleed vorig jaar. Hij leed aan vasculaire dementie. Beau: “Als iemand in je omgeving de diagnose krijgt, zit je vol vragen. Voor dementie is op dit moment geen genezing. Je staat voor je gevoel met lege handen.” Hoe gaan anderen hiermee om? En wat kun je wél doen? Met de podcast Door met dementie, gemaakt in samenwerking met Alzheimer Nederland, hoopt Beau anderen te helpen.

 

“Na de diagnose heb ik veel op gevoel gedaan”, zegt Beau. “En dat ging goed, maar met terugwerkende kracht wil ik er toch graag heel veel meer over weten.” Uit onderzoek blijkt dat veel mensen na de diagnose lang wachten met hulp vragen. Achteraf hadden ze dat liever eerder gedaan.

Door met dementie

In Door met dementie gaat Beau in 4 afleveringen in gesprek met ervaringsdeskundigen die een dierbare hebben met dementie. Hoe gaan zij daar mee om, praktisch én emotioneel? Ook beantwoorden experts en zorgprofessionals veelvoorkomende vragen. Bekende Nederlanders zoals Hans Klok en Frank van der Linden geven persoonlijke tips over hun ervaringen met dementie. Je luistert ernaar, zonder dat je zelf hoeft te reageren. Herkenbare momenten en waardevolle tips, serieus en soms met een lach en traan.

podcast dementieSociaal netwerk

In de eerste aflevering praat Beau met zijn gasten over het belang van je sociale netwerk betrekken. Beau: “Het durven toelaten van hulp van buitenaf is een lifesaver, zo kun je ook goed voor jezelf blijven zorgen in dit proces.” De broers Richard en Jeffrey Krijgsman vertellen openhartig over hun worstelingen toen hun vader de diagnose alzheimer kreeg. Jeffrey: “Ik wil graag 24 uur per dag bij papa zijn, maar heb zelf kleine kinderen.” Hoe gaan zij om met diverse dilemma’s? De andere afleveringen gaan over professionele hulp zoeken, actief zijn en mindset en veranderende rollen

Openhartig

Zijn gasten zijn openhartig, maar Beau zelf ook. Zo vertelt hij aan psycholoog en onderzoeker Lizzy Boots van het Alzheimer Centrum Limburg: “Als het buiten ging schemeren, ging het in mijn vaders hoofd ook schemeren.” En wat blijkt? Hij is niet de enige die dat ziet gebeuren bij een dierbare met dementie. Beau is verrast: “Ik dacht dat het iets specifieks van hem was, maar er lopen dus heel veel mensen tegenaan. Dat had ik graag eerder geweten.”

Geen quiz

Bekende Nederlanders delen ook hun ervaringen met dementie. In aflevering 1 geeft Hans Klok de waardevolle tip: “Maak iemands leven niet tot één grote quiz door steeds vragen te stellen. Daar wordt iemand alleen maar angstig van. Ga mee in de beleving van iemand met dementie en knuffel ze.”

Beluister de podcast

Via: dementie.nl/podcast[1].
Meer tips over omgaan met dementie vind je op dementie.nl[2], platform van Alzheimer Nederland.

 

 

Alzheimer Nederland[3]

 

 

 

Endnotes:
  1. dementie.nl/podcast: https://www.dementie.nl/podcast
  2. dementie.nl: https://www.dementie.nl/
  3. [Image]: https://www.alzheimer-nederland.nl/

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/podcast-over-dementie/