Podotherapeutische voetzorg bij diabetes mellitus

Podotherapeutische voetzorg bij diabetes mellitus

Als er diabetes bij je is vastgesteld, heeft dat veel invloed op je manier van leven. Je moet er dagelijks rekening mee houden: gezond eten, bewegen en op tijd medicatie of insuline gebruiken. Het is ook belangrijk om regelmatig je voeten te (laten) controleren. Door een combinatie van een verminderd gevoel en -doorbloeding en drukplekken kunnen verschillende voetafwijkingen ontstaan met een moeilijk genezende wond tot gevolg. Dit wordt een diabetische voet genoemd. In het ergste geval kan dit leiden tot een amputatie.

Voetscreening

De huisarts, internist of specialist ouderengeneeskunde stelt elk jaar tijdens een voetscreening vast welk risico iemand met diabetes heeft op het krijgen van voetwonden. Dit wordt de Sims classificatie genoemd. Bij de Sims classificatie hoort een zorgpakket dat aangeeft welke intensiteit aan voetzorg nodig is om de risico’s op het ontstaan van voetwonden te beperken. Afhankelijk van het zorgpakket wordt de voetzorg die nodig is voor mensen met diabetes georganiseerd en wordt ook de vergoeding hiervan bepaald.

diabetes mellitusPodotherapeutisch onderzoek

De podotherapeut coördineert de preventieve voetzorg voor mensen met diabetes mellitus. Het doel is om voetwonden te voorkomen. Daarom voert de podotherapeut een podotherapeutisch gericht (voet)onderzoek en controles uit. Tijdens dit onderzoek gaat de
podotherapeut op zoek naar de oorzaak van locaties met druk en wrijving en probeert deze zoveel mogelijk weg te nemen. Dit doet de podotherapeut door bijvoorbeeld adviezen te geven op het gebied van schoenen en zelfzorg of het maken van drukverdelende podotherapeutische zolen. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met medisch pedicures, diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf een aantal dingen doen om je voeten goed te verzorgen, zoals een verzorgende crème gebruiken om de huid soepel te houden en zorgen voor goed passende sokken zonder vervelende naden. Het is ook beter om niet op blote voeten te lopen, ook thuis niet. Draag zoveel mogelijk schoenen met een goede pasvorm, die comfort en stevigheid bieden zonder dat er drukplekken op de voeten ontstaan.

Preventieve voetzorg

Sinds begin van dit jaar hebben alle mensen met een verhoogd risico op slecht genezende voetwonden recht op preventieve voetzorg vanuit de basisverzekering.

Gewoon lekker bewegen

Een podotherapeut is gespecialiseerd in de onderste extremiteiten van het lichaam: de voeten, enkels, knieën, heupen en lage onderrug. Onze missie: zorgen dat iedereen gewoon lekker kan bewegen. Als je houding- en bewegingsklachten ervaart bij het staan of tijdens het lopen, rennen of sporten dan kun je direct een afspraak maken bij een podotherapiepraktijk. Je hebt hiervoor meestal geen verwijzing nodig van de huisarts. Voor de basisverzekerde preventieve voetzorg is wel een verwijzing nodig.

 

 

nvvp

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!