Podotherapie en reuma

Podotherapie en reuma

Lekker lopen en vrij bewegen, dat is de missie van elke podotherapeut. Bewegen is goed voor lichaam en geest, maar toch lukt het niet iedereen om aan de beweegnorm te voldoen. In Nederland bewegen veel mensen te weinig. Dat heeft verschillende oorzaken.

Beweging, krachttraining en balansoefeningen

Wat houdt die beweegnorm precies in? Het is eigenlijk een richtlijn die is opgesteld door De Gezondheidsraad. In deze richtlijn voor volwassenen en ouderen wordt uitgelegd dat het voor je gezondheid belangrijk is om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en twee keer per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen. Voor ouderen zijn daarnaast ook balansoefeningen belangrijk. Slechts de helft van de Nederlanders beweegt voldoende. Sommige mensen denken dat ze al voldoende bewegen, anderen houden niet van sporten of kunnen even de motivatie niet vinden. Er zijn ook veel mensen die klachten, beperkingen of pijn ervaren bij bewegen. Uit onderzoek blijkt dat er bijna 2 miljoen Nederlanders zijn die klachten hebben bij bewegen. Dat zijn onder andere mensen met reumatische aandoeningen.

Pijnlijke spieren en gewrichten

Reuma is een verzamelnaam voor veel verschillende chronische aandoeningen die pijnklachten geven aan gewrichten, spieren, pezen en botten. Het is een veelvoorkomende aandoening, een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. Iedereen kan het krijgen van jong tot oud. En het is lastig dat het vaak niet zichtbaar is. Voorbeelden van reumatische aandoeningen zijn reumatoïde artritis (ontstekingsreuma), artrose, jicht en fibromyalgie.

PodotherapieDe oorzaak van het ontstaan van reuma is nog niet bekend. Er zijn inmiddels wel veel mogelijkheden om de klachten te verminderen. De belangrijkste klachten bij de verschillende vormen van reuma zijn pijn, stijfheid, moeite met bewegen en vermoeidheid. Mensen met reumatische aandoeningen ervaren ook vaak voetproblemen en enkelklachten. Dat komt door pijn of ontstekingen in gewrichten, vergroeiingen of standsveranderingen van de voet. Als je last hebt van ontstekingen dan worden je gewrichten dik en warm. Daarnaast geven sommige reumatische aandoeningen een verhoogd risico op een zweer, in medische termen een ulcus genoemd. Dat is meestal het gevolg van vergroeiingen, zoals een knobbel rond de grote teen. Door druk en wrijving in de schoen kan een ulcus ontstaan. Zo’n zweer is een beschadiging van de huid tot in het onderhuidse weefsel en geneest vaak niet goed.

Gewoon lekker bewegen

Een podotherapeut is gespecialiseerd in de onderste extremiteiten van het lichaam: de voeten, enkels, knieën, heupen en lage onderrug. Onze missie: zorgen dat iedereen gewoon lekker kan bewegen. Als je houding- en bewegingsklachten ervaart bij het staan of tijdens het lopen, rennen of sporten dan kun je direct een afspraak maken bij een podotherapie praktijk. Je hebt hiervoor meestal geen verwijzing nodig van de huisarts.

Minder klachten, vrijer bewegen

Een podotherapeut kan helpen om de klachten te verminderen, bijvoorbeeld door:
• pijnlijke drukpunten weg te nemen,
• podotherapeutische inlegzolen aan
te meten om spieren en gewrichten te ontlasten of om standsverandering
te compenseren,
• schoenadvies te geven.

Het doel van de behandeling is altijd: beter staan en lopen. Hoe minder beperkingen mensen ervaren in hun functioneren, hoe beter de kwaliteit van leven.

 

 

nvvp

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!