Praten over afscheid Hoe doe je dat?

Praten over afscheid Hoe doe je dat?

Auteur: Sylvie Kroef van LaVie

 

De campagne van SIRE dit jaar had het niet beter kunnen verwoorden: De Dood. Praat erover. Niet eroverheen. Het klinkt goed. Maar hoe doe je dat? Het is al knap dat mensen over die laatste fase in hun leven durven beginnen. Hoe zeg je dan het juiste?

Waarom praten belangrijk is

1 op de 3 mensen praat nooit over de dood, zegt Sire. Het is een lastig onderwerp om over te beginnen. ‘Ik ben er dan toch niet meer’, hoor je wel eens. Maar bijna iedereen die er over praat, vindt dat achteraf waardevol. Hoe zit dat precies?

 

• Praten over afscheid lucht op. Het zorgt voor rust bij jezelf en je naasten.
• Het bespreken van angst voor de dood geeft ruimte. Wegstoppen helpt niet.
• Het delen van je laatste wensen nu, is luchtiger dan als het eenmaal zo ver is.
• Hoe zou jij het vinden als je niet hebt uitgesproken: dankjewel, het spijt me of ik hou van jou?

afscheidHet begint met luisteren

Op het moment dat iemand over zijn of haar dood begint, is het belangrijk om te luisteren. Stil te staan. Een open vraag te stellen en niet te oordelen. Laat weten dat je er voor diegene wilt zijn. We zijn geneigd voor de ander in te vullen, maar betrek het niet op jezelf. Als de ander begint met vertellen heeft hij of zij daar blijkbaar behoefte aan. Probeer daar gehoor aan te geven. Jouw ervaring komt later.

Prettige vragen

Als je zelf het gesprek wilt openen met iemand die het moeilijk heeft, stel dan een open vraag en luister. Ben niet te bang om een stilte te laten vallen. Dat geeft jullie beiden de mogelijkheid om te overdenken wat is gezegd. Als je wacht met reageren, praat de ander wellicht door over waar het werkelijk om gaat. Hieronder een paar vragen die meestal als prettig worden ervaren:
• Hoe gaat het met je vandaag?
• Wat betekent dit voor jou?
• Waar heb je behoefte aan?
• Hoe kan ik je het beste helpen?

Rouwverlof en afscheidsontzorging

Landelijk komt steeds meer aandacht voor het onderwerp rouw. Denk aan het veelbesproken wettelijk rouwverlof. Ook werkgevers zien het belang hiervan. Zij willen in tijden van ziekte en afscheid er voor hun medewerkers zijn. Naast een handreiking vanuit de organisatie zelf, neemt de inzet van afscheidsontzorging toe. Een afscheidsontzorger biedt ondersteuning bij het voorbereiden en regelen van praktische, emotionele en administratieve zaken waar je mee te maken krijgt in de laatste levensfase en daarna.

Afscheidsontzorging voor een ernstig zieke naaste

Heb jij een ernstig zieke vriend of een familielid dat niet zo lang meer te leven heeft? En wil je er voor hem of haar zijn maar weet je niet hoe? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van afscheidsontzorging bij LaVie. Je geeft je dierbare kleine handvatten voor in de laatste fase, zodat je achteraf niet denkt: had ik maar…

afscheidVerder lezen

Wil je meer weten over Afscheidsontzorging? Kijk op www.afscheidsontzorging.nl. Of ben je op zoek naar praktische tips? Kijk dan op www.overafscheidhetboek.nl.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!