Praten over je laatste levensfase. Waarom zou je?

Praten over je laatste levensfase. Waarom zou je?

Veel senioren denken liever (nog) niet na over de laatste levensfase of denken: dat komt nog wel. Maar iedereen kan er van het ene op het andere moment mee te maken krijgen. De corona pandemie maakt dat helaas pijnlijk duidelijk.

 

Wat wil je? Of wat wil je in ieder geval niet? Wat zou je graag nog willen beleven? Hoe wil je dat anderen jou herinneren: wat wil je tegen anderen zeggen? Wil je pijnbestrijding? Stuk voor stuk gevoelige onderwerpen, maar belangrijk om over te praten.

Waarom zou je?

• Omdat je zelf invulling kunt geven aan wat jij belangrijk vindt.
• Omdat het fijn is als er iemand is die weet wat je wilt.
• Omdat het rust geeft voor jou en je naasten.
• Omdat je ingewikkelde vraagstukken in de laatste fase van je leven wilt voor-komen.
• Omdat je naasten, artsen en verpleegkundigen graag horen wat jij belangrijk vindt.
Als je jouw wensen vroeg genoeg kenbaar maakt, is de kans groter dat ze ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Want wat als je in coma raakt? Je niet meer in staat bent om de – voor jou – juiste beslissingen te nemen? Wat zou je gewild hebben? Of wat juist niet? Dat zijn moeilijke vragen voor de mensen die op zo’n moment om je heen staan.

laatste levensfasePraten op papier

Om mensen op weg te helpen staat op ikwilmetjepraten.nu een voorbeeldbrief en checklist, die je op weg kan helpen. Om je gedachten op een rij te zetten, als je nog niet toe bent aan praten. Je kunt de brief en/of checklist downloaden en invullen. Maar bepaal je liever zelf de opzet van de brief, dan heb je misschien iets aan de onderwerpen die op de checklist staan.

 

Je kunt de brief versturen aan je naasten, maar je kunt deze natuurlijk ook persoonlijk overhandigen met een uitnodiging om er verder over te praten. De kans is groot dat de ander jouw uitnodiging aanneemt. Want 80% van de Nederlanders is graag op de hoogte van de wensen van hun dierbaren.

 

Ikwilmetjepraten.nu

Op de website ikwilmetjepraten.nu staan allerlei tips en waardevolle hulpmiddelen om een gesprek te starten. En om je gedachten op een rij te zetten, als je nog niet toe bent aan praten.

 

Dit artikel wordt je aangeboden door ikwilmetjepraten.nu, een initiatief van de coalitie Van Betekenis tot het Einde.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!