Psoriasis: een immuun probleem

Psoriasis: een immuun probleem

Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke aandoening van het immuunsysteem, waarbij de gevolgen zich laten zien op de huid of in de gewrichten. Er zijn twee piekmomenten: 20-30 en 50-60 jaar. Helaas beperkt de aandoening, die bij circa 2% van de bevolking voorkomt, zich niet altijd tot de huid.

 

Psoriasis is deels erfelijk, deels het gevolg van een opgelopen trauma of infectie. Dat betekent dat iedereen psoriasis kan krijgen, en als de aandoening in de genen aanwezig is, is daar meer kans op. Onder invloed van zogenaamde omgevingsfactoren, zoals stress of bepaalde medicijnen, infecties, openbaart de ziekte zich. Hoe psoriasis precies ontstaat, is nog altijd niet bekend. Wel is uit onderzoek gebleken dat er sprake is van een over actief afweersysteem. Om nog onbekende redenen dringen afweercellen in de huid en veroorzaken daar een ontstekingsreactie. Daarbij raakt ook het proces van de huidvernieuwing verstoord: bij psoriasis groeien de hoorncellen in de huid zeven keer zo snel als normaal. Bovendien rijpen deze hoorncellen niet goed uit: ze schuiven te snel op naar de oppervlakte. Door de ontstekingen, versnelde celdeling en onvoldoende uitrijping van de hoorncellen wordt de huid dik, rood en schilferig. Veel mensen met psoriasis hebben ook last van jeuk. Daarnaast komen vermoeidheid en pijn regelmatig voor.

Behandelingen

Gelukkig is psoriasis meestal goed te behandelen. In overleg met de patiënt kan de huidarts (dermatoloog) kiezen uit vier soorten therapieën: lokale therapie (smeersels voor op de huid), lichttherapie (steeds minder toegepast door het gevaar van de UV-belasting), systemische therapie en de nieuwe biologicals. Systemische therapie zijn veelal medicijnen die moeten worden geslikt en biologicals worden per infuus of injectie worden toegediend). Op basis van onder meer de ernst van de psoriasis wordt de meest geschikte behandeling gekozen.

psoriasis

Ernstig

Helaas beperkt psoriasis zich lang niet altijd tot de huid. Zo krijgt circa één op de drie mensen met psoriasis ook gewrichts- klachten, artritis psoriatica geheten waarbij de ontsteking veelal in de kleine gewrichten optreedt. Bovendien hebben mensen met psoriasis een grotere kans om onder andere hart- en vaat- ziekten, diabetes, over- gewicht of een depressie te krijgen. Kortom, psoriasis is veel meer dan een huidaandoening. Niet voor niets heeft de Wereldgezondheidsorganisatie psoriasis erkend als een ernstige, chronische aandoening.

Gefuseerd

In Nederland bestaat sinds kort de fusie van de drie psoriasisverenigingen, de Psoriasispatienten Nederland. Dit is één grote landelijke vereniging. Een vereniging waar alle mensen met psoriasis terecht kunnen voor lotgenotencontact en voorlichting.

 

Hebt u na het lezen van dit artikel nog vragen, kijk dan op www.psoriasispatientennederland.nl, alwaar nog veel meer informatie over psoriasis beschikbaar is.

 

Bij een goede behandeling kan onderstaand resultaat optreden.

 

 

logo_pvn

 

 

Tags huid, psoriasis

Multimag Comments

We love comments
No Comments Yet! You can be first to comment this post!