Psoriasis, hoe ga ik ermee om?

Psoriasis, hoe ga ik ermee om?

Wat is psoriasis?

Dat is de vraag die iedereen zich stelt. Psoriasis manifesteert zich op de huid, maar in werkelijkheid zit de aandoening dieper, namelijk in onszelf waardoor het immuunsysteem verstoord raakt. En dit uit zich op de huid of in de gewrichten.

 

Het is de huid die een immuunreactie op gang brengt en daardoor rood en schilferig wordt. Een deel van de patiënten heeft de artritis-vorm van psoriasis, over het algemeen in de kleine gewrichten van handen en voeten.

De oorzaak van psoriasis

De oorzaak van het ontstaan van psoriasis is maar gedeeltelijk bekend. In principe kan iedereen psoriasis krijgen, maar mensen met een erfelijke belasting lopen een vergroot risico. Bekende stimulerende factoren voor de aandoening zijn bijvoorbeeld: verwondingen van de huid, stress, alcohol, bepaalde medicijnen, bacteriële infecties, andere stofwisselingszieken, en hormonale factoren.

Naast de zichtbare verschijnselen van psoriasis op de huid wijst onderzoek uit dat het afweersysteem in een verhoogde toestand acteert. De effecten hiervan kunnen dieper doorwerken en de risico’s verhogen op andere aandoeningen, comorbiditeit genaamd.

PsoriasisPsoriasispatiënten Nederland

Psoriasispatiënten Nederland (PN) is de vereniging die zich inzet voor de patiënten door middel van lotgenotencontact, belangenbehartiging en informatieverschaffing.
PN verzorgt publicaties in verschillende media zoals het magazine Psoriasis. Lezers van seniorenwijzer kunnen een exemplaar aanvragen bij onze voorlichtster of op de website:
https://psoriasispatientennederland.nl/nieuws/vraag-het-blad-psoriasis-gratis-aan.

De patiënt

Wanneer kwam de psoriasis tot uiting bij jou?
Mijn naam is Jeannette en ik heb nu 26 jaar psoriasis. Na mijn tweede zwangerschap na de zomer kwam de psoriasis tot uiting. Ik denk dat twee baby’s in 1,5 jaar belastend voor mijn lichaam was (hormonen en stress). Ik heb ook puva gedaan en alles geprobeerd (zalfjes).

Hoe ga je met je aandoening om?

Op dit moment is het stabiel, en in de zomer heb ik er minder last van door de zon en de warmte. Iedereen in mijn omgeving accepteert mij zoals ik ben, ook op mijn werk in de zorg. Door mijn ervaring is het voor mij ook makkelijker geworden.

Waarom ga je op de foto?

Omdat ik me niet hoef te schamen met de plekken van de psoriasis. In de zomer loop ik in korte broek en op het strand zit ik in bikini. Het is fijn luchtig gekleed te gaan. Ook sporten doe ik. Helaas zit ik nu in het traject “Revalidatie bij de fysiotherapeut” i.v.m. een gebroken knie tijdens de wintersport. Dat gebeurde net voor de coronatijd. Dit duurt lang maar het geneest voorspoedig.

Colofon

Psoriasispatiënten Nederland
Website: https://psoriasispatientennederland.nl
Facebook: https://www.facebook.com/psoriasispn/
Magazine: Psoriasis, 4x per jaar
Voorlichting: 0858 700 777
Secretariaat: 0858 700 600
logo_pvn

 

 

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reply september 14, 14:42 #1 Monique Jansen

    Jeannette, je bent een kanjer. Je verstopt het niet. Het hoort bij jou en je geniet volop van het leven. Je een topper hoe je er mee omgaat.

    Liefs, Monique