Psoriasis, hoe ga ik ermee om?

Psoriasis, hoe ga ik ermee om?

Wat is psoriasis?

Dat is de vraag die iedereen zich stelt. Psoriasis manifesteert zich op de huid, maar in werkelijkheid zit de aandoening dieper, namelijk in ons immuunsysteem. Dit is verstoord en dat uit zich op de huid of in de gewrichten.

 

Het is de huid die een immuunreactie op gang brengt en daardoor rood en schilferig wordt. Een deel van de patiënten heeft de artritis-vorm van psoriasis, over het algemeen in de kleine gewrichten.

De oorzaak van psoriasis

De oorzaak van het ontstaan van psoriasis is maar gedeeltelijk bekend. In principe kan iedereen psoriasis krijgen, maar mensen met een erfelijke factor lopen een vergroot risico. Bekende stimulerende factoren voor de aandoening zijn bijvoorbeeld: verwondingen van de huid, stress, alcohol, bepaalde medicijnen, bacteriële infecties, andere stofwisselingszieken, en hormonale factoren.

 

Naast de zichtbare verschijnselen van psoriasis op de huid wijst onderzoek uit dat het afweersysteem in een verhoogde toestand acteert. De effecten hiervan kunnen dieper doorwerken en de risico’s verhogen op andere aandoeningen, comorbiditeit genaamd.

psoriasisPsoriasispatiënten Nederland

Psoriasispatiënten Nederland (PN) is de vereniging die zich inzet voor de patiënten door middel van lotgenotencontact, belangenbehartiging en informatieverschaffing. Zij organiseren op 26 oktober een congres in het kader van de Wereld Psoriasis Dag.

 

PN verzorgt publicaties in verschillende media zoals het magazine Psoriasis. Lezers van seniorenwijzer kunnen een exemplaar aanvragen bij onze voorlichtster.

De patient

Hoe ervaar je de aandoening?
Ik ben er inmiddels overheen gegroeid, vertelt Jeannette, en heb de aandoening aanvaard, omdat ik er al 25 jaar mee leef. De eerste 10 jaar was dat een worsteling. Vroeger in het zwembad, met de kleine kinderen, keken de mensen naar me, maar dat kwam ook omdat ik daar toen zelf veel gevoeliger voor was. Ik vind dat je eerst jezelf moet accepteren, dan moet je omgeving je accepteren en daarna kun je je beter bewegen en uiten, waar je omgeving weer positief op reageert. Mijn geluk is dat de aandoening fluctueert met zomer en winter, hoe meer zon, hoe minder last, maar het blijft zichtbaar.
Waarom vindt je het goed om je plekken te laten zien?
Graag wil ik bijdragen aan het gevoel van anderen die de aandoening ook hebben, dat ze zich niet hoeven te schamen en er gewoon mee over straat kunnen. Dat is voor mij een reden om me te laten fotograferen.

 

In mijn werk in de zorg heb ik er geen last van. Ik word door de mensen die ik help volledig geaccepteerd.
Afleiding en bezig zijn dragen er toe bij dat je er niet zo op let. Bijvoorbeeld sporten is aangenaam, ook in de buitenlucht met luchtige kleding. Dus gewoon doen!

Colofon

Psoriasispatiënten Nederland
Website: https://psoriasispatientennederland.nl
Facebook: https://www.facebook.com/psoriasispn/
Magazine: Psoriasis, 4x per jaar
Voorlichting: 0858 700 777
Secretariaat: 0858 700 600
 

 

logo_pvn

 

 

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reply september 14, 14:42 #1 Monique Jansen

    Jeannette, je bent een kanjer. Je verstopt het niet. Het hoort bij jou en je geniet volop van het leven. Je een topper hoe je er mee omgaat.

    Liefs, Monique