Psoriasis is steeds beter te behandelen

Psoriasis is steeds beter te behandelen

Psoriasis is een huidaandoening die zich kenmerkt door scherp omrande rode plekken, vaak bedekt met witte schilfers, die over het hele lichaam kunnen voorkomen. Maar er zijn wel bepaalde voorkeursplekken waar de ziekte zich manifesteert, namelijk de strekzijden van de knieën en ellebogen, en op de behaarde hoofdhuid. Gelukkig is de aandoening steeds beter te behandelen.

 

Er bestaan verschillende vormen van psoriasis. Bovendien kan de ernst variëren van enkele kleine plekken tot grote plakkaten en zelfs een zeer uitgebreide vorm waarbij het hele lichaam is aangedaan. Mensen met psoriasis lopen ook een verhoogd risico om nog andere aandoeningen te ontwikkelen, waaronder artritis psoriatica (een vorm van reuma), chronische darmontstekingen, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, depressies en obesitas (ernstig overgewicht). Het wekt dan ook geen verbazing dat psoriasis veel impact kan hebben op iemands leven.

Behandelingen

Psoriasis is een chronische ziekte en dus niet te genezen. De precieze oorzaak is nog altijd niet bekend, wel is inmiddels duidelijk dat het immuunsysteem overactief is. Daarnaast speelt erfelijkheid een grote rol. Maar pas onder invloed van in- of externe factoren, zoals stress, bepaalde medicatie of een bacteriële infectie, treedt de ziekte aan de oppervlakte.

 

Het goede nieuws is dat er effectieve behandelingen zijn om de symptomen te onderdrukken, waardoor de plekken verminderen of zelfs (tijdelijk) helemaal verdwijnen. De laatste jaren zijn er tal van nieuwe smeersels ontwikkeld, maar ook pillen en medicatie die via een onderhuidse injectie wordt toegediend en vaak goed werkt bij ernstige psoriasis. Bovendien staan de ontwikkelingen niet stil en zijn er nog meer medicijnen voor de behandeling van psoriasis in aantocht.

Psoriasis

Charly Staal: “Als ik eerder gebruik had gemaakt van een keuzehulp of een tool zoals 3 goede vragen, had ik eerder de juiste behandeling kunnen krijgen.”

Samen beslissen

Het is belangrijk om samen met de behandelend arts te beslissen welke behandeling het meest geschikt is. De beschikbare behandelingen zijn onder te verdelen in drie categorieën: lokale behandelingen (smeersels voor op de huid), lichttherapie en systemische behandelingen (pillen, injecties en infuus). Mensen met psoriasis kunnen gebruikmaken van diverse hulpmiddelen om zich te informeren over de verschillende behandelingsmogelijkheden. Zo zijn er speciale consultkaarten en keuzehulpen ontwikkeld. Deze zijn op internet te vinden en bieden onder andere informatie over de voor- en nadelen van verschillende behandelingen. Aan de hand van de hulpmiddelen kunnen mensen nadenken over wat voor hen belangrijk is en zich voorbereiden op het gesprek met de arts. Daardoor wordt het eenvoudiger om samen een passende behandeling te kiezen.

Psoriasispatiënten Nederland

Psoriasispatiënten Nederland (PN) is dé landelijke patiëntenvereniging voor mensen met psoriasis. PN biedt ondersteuning en betrouwbare informatie over psoriasis in de breedste zin van het woord. Dat doet de vereniging onder meer via een informatief kwartaalblad*, waarin men over de nieuwste ontwikkelingen kan lezen, maar ook ervaringsverhalen aantreft. Ook via haar website en social-media-kanalen verstrekt de vereniging veel (actuele) informatie.

 

* Lezers van Seniorenwijzer kunnen bij de voorlichter van PN een gratis exemplaar van het kwartaalblad Psoriasis aanvragen. Tevens is er de mogelijkheid om het thema magazine Huidzicht aan te vragen.

Informatie psoriasispatiënten Nederland

Website: https://psoriasispatientennederland.nl
Facebook: https://www.facebook.com/psoriasispn/
Voorlichting: 0858 700 777
Secretariaat: 0858 700 600

 

 

logo_pvn

 

 

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reageer september 14, 14:42 #1 Monique Jansen

    Jeannette, je bent een kanjer. Je verstopt het niet. Het hoort bij jou en je geniet volop van het leven. Je een topper hoe je er mee omgaat.

    Liefs, Monique