Psoriasis: meer dan een huidaandoening

Psoriasis: meer dan een huidaandoening

Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke huidziekte die op alle leeftijden kan ontstaan, maar er zijn twee piekmomenten: 20-30 en 50-60 jaar. Helaas beperkt de aandoening, die bij circa 2% van de bevolking voorkomt, zich niet altijd tot de huid.

 

Psoriasis is erfelijk. Dat betekent dat iemand alleen psoriasis kan krijgen als de aandoening in de genen aanwezig is. Onder invloed van zogenaamde omgevingsfactoren, zoals stress of bepaalde medicijnen, openbaart de ziekte zich.

 

Hoe psoriasis precies ontstaat, is nog altijd niet bekend. Wel is uit onderzoek gebleken dat er sprake is van een afwijking in het afweersysteem. Om nog onbekende redenen dringen afweercellen in de huid en veroorzaken daar een ontstekingsreactie. Daarbij raakt ook het proces van de huidvernieuwing verstoord: bij psoriasis groeien de hoorncellen in de huid zeven keer zo snel als normaal. Bovendien rijpen deze hoorncellen niet goed uit: ze schuiven te snel op naar de oppervlakte. Door de ontstekingen, versnelde celdeling en onvoldoende uitrijping van de hoorncellen wordt de huid dik, rood en schilferig. Veel mensen met psoriasis hebben ook last van jeuk. Daarnaast komen vermoeidheid en pijn regelmatig voor.

psoriasisBehandelingen

Gelukkig is psoriasis meestal goed te behandelen. In overleg met de patiënt kan de huidarts (dermatoloog) kiezen uit drie soorten therapieën: lokale therapie (smeersels voor op de huid), lichttherapie en systemische therapie (medicijnen die moeten worden geslikt of die per infuus of injectie worden toegediend). Op basis van onder meer de ernst van de psoriasis wordt de meest geschikte behandeling gekozen.

Ernstig

Helaas beperkt psoriasis zich lang niet altijd tot de huid. Zo krijgt circa één op de drie mensen met psoriasis ook gewrichtsklachten, artritis psoriatica geheten. Bovendien hebben mensen met psoriasis een grotere kans om onder andere hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht of een depressie te krijgen. Kortom, psoriasis is veel meer dan een huidaandoening. Niet voor niets heeft de Wereldgezondheidsorganisatie psoriasis erkend als een ernstige, chronische aandoening.

Fusie

In Nederland bestaan er drie psoriasisverenigingen: de Psoriasis Vereniging Neder-land, de Psoriasis Federatie Nederland en Vereniging Psorinovo. Niet ideaal, natuurlijk. Immers, hoe meer leden één vereniging telt, hoe meer die vereniging voor haar leden kan betekenen. Daarom hebben de drie verenigingen besloten om per 1 januari 2018 te fuseren tot één grote landelijke vereniging. Een vereniging waar alle mensen met psoriasis terecht kunnen voor lotgenotencontact en voorlichting.

28 oktober: Wereld Psoriasis Dag

Elke twee jaar wordt er rondom Wereld Psoriasis Dag (officieel 29 oktober) een patiëntencongres georganiseerd. Dit jaar is dat op zaterdag 28 oktober op Papendal in Arnhem. ‘s Morgens zal dermatoloog Marieke Seyger een lezing houden over kinderen en psoriasis, in de middag zal dermatoloog Ron Tupker spreken over jeuk. Wilt u deze dag bijwonen, dan kunt u mailen naar secretariaat@psoriasispatientennederland.nl, of bel 070-3838003.

 

Hebt u na het lezen van dit artikel nog vragen, kijk dan op: www.psoriasispatientennederland.nl.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie