Psoriasis: meer dan een huidziekte

Psoriasis: meer dan een huidziekte

Als algemene definitie om kort samen te vatten wat psoriasis is, wordt vaak gezegd dat psoriasis een chronische huidaandoening is die zich kenmerkt door scherp omrande verheven rode plekken, vaak bedekt met schilfers, die over het hele lichaam voor kunnen komen.

 

Inmiddels weten we dat psoriasis meer is dan alleen maar een huidaandoening.

 

Bij psoriasis is de afweer verstoord waardoor afweercellen als het ware een ontstekingsreactie beginnen tegen het eigen lichaam. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar deze afweerreactie. Daarom wordt als we het over psoriasis hebben ook wel gesproken van een immuun gemedieerde inflammatoire aandoening. Kort gezegd, bij psoriasis sterven de huidcellen heel snel af en ontstaan er ontstekingen in de huid.

 

Inmiddels is het steeds meer duidelijk dat immuun gemedieerde inflammatoire aandoeningen waar psoriasis onder valt, samen kunnen gaan met andere aandoeningen ook wel comorbiditeit genoemd. Zo komen Artritis Psoriatica (ontsteking van pezen en gewrichten), nagelafwijkingen, hart en vaat ziekten, metabool syndroom (overgewicht, diabetes, non alcoholische leververvetting), chronische darmontsteking (ziekte van Chrohn , colitis ulcerosa) en depressie vaker voor bij mensen met psoriasis dan bij mensen zonder psoriasis. De laatste jaren is er bij dermatologen steeds meer aandacht voor het signaleren van co-morbiditeiten Daarom is het ook belangrijk om uw eigen lichaam goed in de gaten te houden. Daarbij is het belangrijk dat als u bepaalde klachten heeft die hierop kunnen wijzen dat bespreekt met uw behandelend arts.

psoriasisBehandelingen

Door goede behandelingen zijn de symptomen van psoriasis steeds beter te onderdrukken. Helaas [nog] niet te genezen. De laatste jaren zijn er nieuwe uitwendige behandelingen ontwikkeld, en komen er steeds weer nieuwe inwendige effectieve medicijnen bij, die middels onderhuidse prikjes de zeer uitgebreide psoriasis goed onder controle kunnen houden. Het goede nieuws is dat onderzoeken naar oorzaken en behandelingen van psoriasis in volle gang zijn.

Onderzoek

Het NGID onderzoek staat voor Next Generation Immuno Dermatology. Het onderzoek heeft als doel markers te vinden die specifiek zijn voor iedere individuele patiënt, zodat direct de best mogelijke medicatie toegepast kan worden. Lees het interview met hoofdonderzoeker en initiatiefnemer Prof.dr. Robert Rissman in Psoriasis 3 2022 of kijk op de website: https://psoriasispatientennederland.nl/.

 

Charlotte heeft sinds haar pubertijd psoriasis. “In de zomer liep ik met lange broeken en shirts met lange mouwen. Ik schaamde me zo erg…”

De impact van psoriasis

Behalve de impact van de zogenaamde co-morbiditeiten ervaren veel mensen met psoriasis ook de negatieve gevolgen van psoriasis in het dagelijks leven. Denk daarbij aan afkeurende blikken, denigrerende opmerkingen, buitengesloten worden. Maar ook kunnen mensen negatieve ervaringen hebben tijdens het werk, studie en stage. Ook vermijdt men vaak het strand, zwembad, sport maar ook een bezoek aan de kapper kan als lastig worden ervaren.
Psoriasispatienten Nederland probeert aan dit stigma iets te doen middels een jaarlijkse fotoshoot, waarna we in de sociale media aandacht vragen en laten zien dat je ook mét psoriasis goed voor de dag kunt komen.

Psoriasispatiënten Nederland

Website: psoriasispatientennederland.nl
Facebook: https://www.facebook.com/psoriasispn/
Voorlichting: 085 870 07 77
Secretariaat: 085 870 06 00

 

* Lezers van Seniorenwijzer kunnen bij de voorlichter van PN een gratis exemplaar van het kwartaalblad Psoriasis aanvragen. Tevens is er de mogelijkheid om het thema magazine Huidzicht aan te vragen via voorlichting@psoriasispatientennederland.nl.

 

 

psorias

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!