Puur genieten in  Enkhuizen!

Puur genieten in Enkhuizen!

Enkhuizen is zo’n stad waar je lekker rondstruint langs mooie grachten en sfeervolle straatjes met markante namen als Hemeltje en Drie Groene Eikels. Op je gemak bijzondere winkels en leuke musea ontdekken, koffie drinken bij het Rijksmagazijn of Coffy-Huys, een wijntje in de Drombar… Enkhuizen is puur genieten, dat voelt goed!

Stoer en charmant

Enkhuizen wordt aan drie kanten omringd door water. Het is een stoere én charmante vestingstad waar het op veel plekken lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Binnen de oude vestingwal vind je maar liefst 361 rijksmonumenten! De mooiste plekjes ontdek je met een stadswandeling. Lekker op de bonnefooi of met een boekje. Stadswandeling Enkhuizen laat de juweeltjes van Enkhuizen zien én vertelt de verhalen erachter. Voor kinderen is er een eigen variant: Kraak de code Enkhuizen. Beide routes zijn voor € 3,50 verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV.

EnkhuizenHotspots

Veel fraaie panden in de historische binnenstad zijn gevuld met leuke winkeltjes en gezellige horeca. Verrassend, lekker én volledig instagram proof! Zo zit in een karakteristiek pand uit 1625 een koffie- en theewinkel waar ze overheerlijke huisgemaakte bonbons verkopen en is een oude opslag aan de haven omgetoverd tot een sfeervol eet- en drinklokaal, een ware hotspot met fenomenaal uitzicht!

Westerkerk en Librije

Een van de pronkstukken van Enkhuizen is de Westerkerk. De kerk prijkt op de Unesco lijst in de top 100 van de Nederlandse monumenten. Wie in het zuiderportaal de wenteltrap naar boven neemt, waant zich 400 jaar terug in de tijd. Hier bevindt zich de Librije van Enkhuizen. Het is de enige zeventiende-eeuwse stadsbibliotheek die op haar oorspronkelijke locatie bewaard is gebleven. Zo’n 600 in perkament of leer gebonden boeken wachten daar al eeuwen om gelezen of bewonderd te worden.

Nachtwacht van Enkhuizen

Vijfhonderd meter verderop herbergt de Zuiderkerk nog meer cultuurhistorische schatten. In de kerk met markante groene toren zijn middeleeuwse gewelfschilderingen bewaard gebleven en herontdekt, de grootste in heel Nederland. De 54 taferelen vormen samen een uniek kunstwerk van maar liefst 1300 vierkante meter. Zo bijzonder dat een deskundige van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het zelfs betitelde als de ‘Nachtwacht van Enkhuizen’.

Stoere vestingtoren

Zeg je Enkhuizen, dan zeg je de Drommedaris. Deze stoere vestingtoren heeft in het verleden verschillende functies gehad, van gevangenis tot postkantoor. Tegenwoordig is de Drommedaris vooral een cultureel centrum. Helemaal boven in de toren vind je de sfeervolle filmzaal van Cinema Enkhuizen, door het NRC uitgeroepen tot een van de vijf fraaiste bioscopen van Nederland.

Deze monumenten moet je zeker ook bezoeken

– Oude stadsgevangenis
– Stadhuis
– Spuihuisje (Flessenscheepjesmuseum)
– Snouck van Loosenpark
– Grote weeshuis (museum Sow to Grow)]

Musea in Enkhuizen

Enkhuizen telt 3 musea: het Zuiderzeemuseum, het Flessenscheepjesmuseum en museum Sow to Grow. Het Zuiderzeemuseum viert dit jaar haar 75-jarig jubileum en staat elke dag in het teken van feest! In het buitenmuseum zijn de straten en bruggen versierd en komen drie traditionele volksfeesten tot leven. Vanaf 2 juni ontdek je in een speciale jubileumtentoonstelling alles over het ontstaan en de opbouw van het Zuiderzeemuseum.

Fietsen & varen

Nergens kun je fietsen en varen zo makkelijk combineren als in Enkhuizen. Op alle drie zomer-veerdiensten mag je fiets mee. Vaar naar Medemblik, Stavoren of Urk, maak er een mooie fietstocht en laat je ontspannen weer terugvaren. Óf fiets via een gevarieerde route terug naar Enkhuizen.

Kidsproof

Ga je met jonge kinderen op pad? Ook voor hen is er van alles te doen. Enkhuizen is volledig kidsproof met grote en kleine speeltuinen, leuke doe-musea, kindertheater en -films in de Drommedaris, een zwemparadijs, klimpark, speurtocht, kindvriendelijke restaurants en natuurlijk… Sprookjeswonderland! Het park viert dit jaar haar vijftigste verjaardag en is nog altijd een van de leukste kinderuitjes in Noord-Holland!

EnkhuizenBeleef Westfriesland

Enkhuizen ligt in de groene regio Westfriesland. Het gebied wordt volledig omsloten door de oudste dijk van Nederland; de Westfriese Omringdijk. Een dijk van een dijk, zo wordt hij ook wel genoemd. De 126 kilometer lange dijk loopt via de steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik weer terug naar Enkhuizen.
Het hele gebied is gedekt met knooppunten. Je fietst, wandelt of vaart dus eenvoudig van knooppunt naar knooppunt. Langs de weg kom je overal kraampjes tegen. Hier koop je allerhande streekproducten, allemaal vers van het land!

Meer informatie

Er is zo veel te beleven in Enkhuizen en omgeving dat één dag nooit genoeg is om alles te kunnen zien. Met familie op vakantie, een weekendje weg met vrienden of een romantische citytrip voor twee? In en rond Enkhuizen vind je voor iedere gelegenheid een passende accommodatie.

 

Op www.visitenkhuizen.nl kun je alvast een voorproefje nemen op de verrassingen van Enkhuizen.
Ook het magazine Enkhuizen Boeit staat boordevol leuke tips, adressen en ideeën. Bij de VVV ligt een gratis exemplaar voor je klaar.

 

VVV Enkhuizen | Tussen Twee Havens 1 | Enkhuizen | 0228 – 31 31 64 | info@marketingenkhuizen.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!