Mevrouw, helpt u de dokter even?

by TerraByte internet services | 03/07/2019 20:01

Bent u een vrouw van 60 jaar of ouder, bent u vaginaal bevallen, heeft u GEEN last (gehad) van ongewild urineverlies of vaginale verzakking en wilt u best de wetenschap een stapje vooruit helpen? Lees dan even verder…

 

U kunt namelijk meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek van artsen uit het Radboudumc in Nijmegen. Zij zoeken naar verschillen in het DNA van vrouwen die wél en die niet te maken hebben met ongewild urineverlies en/of vaginale verzakking. Veel moeite kost het u niet. Bij deelname neemt u thuis eenmalig speeksel en urine af en stuurt dat per post naar de onderzoekers. Daarnaast vult u eenmalig een vragenlijst in via een link die u per email toegestuurd krijgt. Invullen duurt ongeveer 15 minuten. Niemand kan ooit achterhalen dat het speeksel, de urine en de vragenlijst van u afkomstig zijn. Daarom hoeft u voor dit onderzoek ook geen toestemmingsformulier te tekenen.

 

Deze oproep in Seniorenwijzer is alleen voor vrouwen die GEEN last hebben (gehad) van ongewild urineverlies en/of vaginale verzakking. Vrouwen die er wel last van hebben, komen immers bij deze artsen van Radboudumc. Bij zo’n gelegenheid kunnen de artsen persoonlijk om hun medewerking vragen. Maar vrouwen zonder klachten komen niet bij deze dokters. De vrouwen zonder klachten die kunnen meedoen aan dit onderzoek moeten wel vaginaal bevallen zijn, want anders is het risico op urineverlies en verzakking sowieso veel lager. En zij moeten 60 jaar of ouder zijn, want anders is het risico dat de klachten alsnog gaan komen te groot.

radboudumcWaarom dit onderzoek?

De dokters doen dit onderzoek omdat zij meer inzicht willen krijgen in de oorzaken van bekkenbodemproblematiek, zoals ongewild urineverlies of een vaginale verzakking. Bijna de helft van de vrouwen in ons land komt hier ooit mee in aanraking. Dat brengt vaak ongemak en schaamte met zich mee. En soms durven mensen zelfs hun huis niet meer uit, uit angst voor ‘ongelukjes.

 

Bekend is dat bekkenbodemproblemen een gevolg kunnen zijn van vaginale bevallingen, overgewicht en een toegenomen leeftijd. Daarnaast blijkt ook een genetische aanleg mee te spelen. Zo ondervinden vrouwen in bepaalde families vaker deze klachten dan in andere families. Het onderzoek gaat dan ook specifiek over de genetische achtergrond van bekkenbodemproblematiek. Het doel is te onderzoeken welke genen hiervoor verantwoordelijk zijn en welke processen in de cel verstoord raken bij dit probleem. Voor dit onderzoek is een biobank opgezet waarbij de genetische en medische data van patiënten met bekkenbodemproblemen en van vrouwen zonder deze klachten worden vergeleken. Bent u een vrouw van 60 jaar of ouder, bent u vaginaal bevallen en heeft u niet met bekkenbodemklachten te maken (gehad), dan is meedoen het overwegen waard.

Meer weten of aanmelden?

Wilt u meer weten over deelname aan dit onderzoek? Dan kunt u een mail sturen aan projectdiabip@radboudumc.nl[1] of bellen met 024-8186166[2]. Weet u nu al genoeg? Dan kunt u zich meteen al aanmelden op het genoemde mailadres. Vermeld in uw mail duidelijk uw emailadres en uw postadres (voor het versturen van opvangmateriaal van speeksel en urine).

 

 

Radboud UMC[3]

 

 

 

Endnotes:
  1. projectdiabip@radboudumc.nl: mailto:projectdiabip@radboudumc.nl
  2. 024-8186166: tel:+31248186166
  3. [Image]: https://www.radboudumc.nl

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/radboudumc-mevrouw-helpt-de-dokter/