Regels over pensioen vervroegen versoepeld

Regels over pensioen vervroegen versoepeld

Bouwt u pensioen op via een werkgever en wenst u uw ouderdoms-pensioen eerder te ontvangen? Of geniet u al ouderdomspensioen maar ontvangt u nog geen AOW-uitkering? Lees dan hierna over de nieuwe regels die 1 juli 2023 van kracht werden. Daarmee kunt u wellicht uw voordeel doen.

Oude eisen voor eerder pensioen uitkeren

Wilt u uw ouderdomspensioen eerder laten uitkeren dan 5 jaar voor uw AOW-leeftijd? Dan moet u volgens de oude regels verklaren ook volledig te stoppen met werken. Dit wordt een intentieverklaring genoemd. Wilt u een gedeelte eerder laten uitkeren? Dan moet u op basis van de oude regels via een intentieverklaring bevestigen dat u voor dat deel stopt met werken.

pensioenNieuwe eisen bij eerder pensioen uitkeren

Sinds 1 juli 2023 is het mogelijk uw ouderdomspensioen al vanaf 10 jaar voor uw AOW-datum te laten uitkeren terwijl u nog doorwerkt. U mag stoppen met werken, maar dat is niet langer meer een eis. Daarom kan de intentieverklaring vervallen. Dit kan ook gelden voor het pensioen dat u volgens de oude regels opbouwde en ook als u eerder wel een intentieverklaring ondertekende.

Uitsmeren van pensioen over meerdere jaren

Blijft u werken? Dan blijft u meestal gewoon deelnemer aan de pensioenregeling en bouwt u nog steeds ouderdomspensioen op. Het ouderdomspensioen dat u vervroegd ontvangt veroorzaakt een lagere uitkering dan u in uw jaarlijkse pensioenoverzichten leest omdat u de uitkering over meer jaren uitsmeert. Stopt u met werken? Dan bouwt u geen pensioen meer op. Let op uw leencapaciteit, pas hiermee op als u nog een (hypotheek)lening wilt afsluiten. En laat u goed informeren over de mogelijkheden om uw partner financieel verzorgd achter te laten.

 

Gevolgen voor uw belastingen, toeslagen en subsidies AOW-gerechtigden betalen minder inkomstenbelasting. Door uw ouderdomspensioen te vervoegen houdt u wellicht netto minder over. Ga ook na wat de gevolgen zijn voor toeslagen, subsidies en andere uitkeringen. Vaak zit daar een inkomenstoets op. Door uw ouderdomspensioen eerder in te laten gaan kunnen dat soort geldstromen verlaagd worden of zelfs verdwijnen.

Afstemmen

Heeft u na een goede afweging besloten dat u uw ouderdomspensioen eerder wilt laten ingaan? Neem dan contact op met de uitvoerder van uw pensioenregeling, meestal een pensioenfonds. Voor het eerder laten ingaan van uw ouderdomspensioen moet u namelijk de medewerking krijgen van de pensioenuitvoerder. Afstemming met uw werkgever is alleen nodig als u ook minder wilt gaan werken.

Bestel het boek ‘Pensioen voor Dummies’

Meer lezen over pensioen?
Op www.FPVI.nl/pensioen leest u meer interessante onderwerpen waarmee u uw voordeel kunt doen. Of bestel binnenkort de derde druk van het boek ‘Pensioen voor Dummies’ van mr. Erik Beckers CFP.

 

Lees via www.FPVI.nl/boeken vanaf wanneer Pensioen voor Dummies in de boekhandel ligt.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!