

Repetitive Strain injury – RSI
28 februari is het Internationale RSI-dag. Op die dag wordt er aandacht gevraagd voor de behandeling en het voorkomen van RSI. Wat is RSI eigenlijk en hoe kan je het voorkomen?
De landelijke RSI-vereniging (https://rsi-vereniging.nl) houdt zich hier al 25 jaar mee bezig.
Wat is RSI?
RSI, Repetitive Strain Injury, is een bekende beroepsziekte. Veel mensen krijgen klachten door hun werk. Maar hobby’s of de combinatie hobby – werk kunnen net zo goed tot RSI leiden. Oorzaken zijn een statische belasting en snel repeterende handelingen. Eigenlijk alle activiteiten waarbij er geen ruimte is voor ontspanning tussendoor. Want zonder regelmatig ontspannen blijven afvalstoffen zich ophopen in de spieren. Totdat die spieren uiteindelijk gaan protesteren en dan heb je RSI-klachten.
Veel en snel met een toetsenbord of schermpje werken is een bekende oorzaak, die in de loop der jaren verschillende namen heeft gekregen. Van muisarm tot swipe-duim. Maar ook bijvoorbeeld kappers en musici kunnen door hun werk klachten krijgen.
RSI komt veel voor. En door het verplichte thuiswerken in Corona-tijd, nam het aantal mensen met klachten verder toe. Veel thuiswerkers zetten de laptop op de keukentafel en gingen aan de slag. Maar dat pakte niet goed uit.

Goede werkplek bij thuiswerken: laptop omhoog, apart toetsenbord en steun in de rug
Wat voel je als je RSI hebt?
Nou, je voelt pijn en je kunt ook weinig meer tillen. Een pak melk is eigenlijk al te zwaar. Herstel van de klachten kan soms lang duren. De klachten verschillen wat per persoon: tintelingen in handen en vingers, nooit ophoudende pijn in handen, armen, schouders en/of nek en krachtsverlies.
Met hevige RSI ben je eigenlijk flink gehandicapt. Werken gaat een tijdlang niet. Gewone zaken als boodschappen doen of groenten snijden, worden lastig en meedoen met de digitale samenleving gaat moeizaam. Contact met de gemeente of appjes met de familie verergeren de pijn.
Wat kun je er aan doen?
Voorkomen van RSI-klachten en herstellen van dergelijke klachten vragen eigenlijk om dezelfde maatregelen:
1. Een goede werkhouding. (zie www.rsi-vereniging.nl). Niet je hoofd naar voren steken om op het scherm te kijken, of omlaag buigen naar je telefoon. Je hoofd is zwaar en dat belast voortdurend je nek en schouderspieren. Niet je schouders optrekken, omdat de tafel te hoog is of omdat je altijd de neiging hebt om je schouders op te trekken.
2. Veel pauzes nemen, waardoor je spieren rust krijgen. Die pauzes hoeven niet zo lang te duren. En wat bewegen in die pauzes.
3. Bewegen en spieren strekken. Zowel tijdens de pauzes als door sporten. Bij bewegen ruimt de rommel uit je spieren op. Ga wandelen tussen de middag. Als je thuiswerkt: hang tussendoor de was op, enzovoort.
4. Laat je niet opjagen of jaag jezelf niet steeds op om alle werk snel af te krijgen. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel erg noodzakelijk. Zeg nee, als je het al druk hebt. “Ik kan dat nu niet doen”.
Dat alles helpt om RSI te voorkomen.
Als je al klachten hebt dan werken fysiotherapie, mensendieck en aanverwante bewegingstherapieën heel goed. Maar als je daarnaast niet leert om op een gezonde manier te werken, dan blijf je steeds opnieuw RSI opbouwen. Dus voor iedereen geldt: een goede werkhouding, veel bewegen en wat minder gehaast aan de slag.
1 reactie
Heb inmiddels al ruim drie jaren forse klachten. Aan de vingers van de beide handen en armen en nek. Fysiotherapeut en huisarts weten er geen raad mee. De klachten maakten het werken met de tablet heel lastig. Na mijn pensionering (65) heb ik geen secretaresse meer maar wel nog een eigen praktijk als ZZP”er. Als gevolg daarvan maak ik regelmatig uren per dag van mijn IPad gebruik. Zoeken en en het lezen van teksten, mailen, contracten opstellen etc. In de avond lees ik op mijn tablet buitenlandse kranten. Ik had een vermoeden dat de pijn een gevolg was van RSI, maar wist niet dat nekklachten daarbij horen. Na het lezen van dit artikel weet ik het zeker.
Een nog niet beschreven gevolg van het gebruik van de tablet is een pijnlijke huid aan de binnenkant van de vinger als gevolg van het voortdurend zijwaarts scrollen (schuiven) over het oppervlak van de tablet. Bij het lezen van sommige kranten, zoals de Duitse die Welt, is dat noodzakelijk.