

Deelnemers Restaurant Misverstand laten zien wat nog wél kan bij dementie
Voormalig CEO Maurice (67) kreeg zo’n anderhalf jaar geleden de diagnose Lewy body dementie, een bijzondere vorm met schommelingen in de geestelijke achteruitgang. Daardoor is hij het ene moment helder, maar kan hij op het andere moment juist extreem vergeetachtig zijn. In de 5-delige serie Restaurant Misverstand volgen we naast Maurice, nog acht relatief jonge mensen met dementie die als restaurantmedewerker aan de slag gaan. Onder bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw en Johnny de Mol en achter de schermen zorgvuldig begeleid door Henriëtte Brons van Alzheimer Nederland.
Effect meten van samenwerken in het restaurant
De buitenwereld weet vaak niet precies wat dementie inhoudt en hoe om te gaan met deze ziekte. De grootste groep mensen met dementie woont gewoon thuis en na de diagnose voelen veel mensen zich aan de kant gezet. Prof. Dr. Marjolein de Vugt vertelt in het programma hoe we mensen zo goed mogelijk kunnen helpen om te leven met dementie en hun kwaliteit van leven én dat van hun naasten, te verbeteren. Een van de belangrijkste dingen is om zoveel mogelijk actief te blijven. In Restaurant Misverstand onderzoeken de deelnemers wat zij nog kunnen en waar zij plezier aan beleven. Prof. De Vugt neemt vooraf en na afloop vragenlijsten af, om te zien wat het effect is van het samenwerken in het restaurant op het welzijn van de deelnemers. Ze geeft toelichting en duidt situaties die zich voordoen in het restaurant.
Laten zien welke maatschappelijke vraagstukken samenhangen met dementie
Johnny de Mol laat als gezicht van het programma op een waardige, ontroerende en soms humoristische manier zien welke maatschappelijke vraagstukken en oplossingen samenhangen met dementie. Zo zijn deelnemers Hans (58), Pieter (58) en Ronald (59) noodgedwongen vroegtijdig gestopt met werken, nadat bij hen de diagnose alzheimer werd gesteld. Zij werkten respectievelijk als politie-inspecteur, manager marketing en communicatie en ICT-consultant. Agnes (58), kreeg een jaar geleden te horen dat zij de ziekte van Alzheimer heeft. Haar partner Bram is met vervroegd pensioen gegaan om voor haar te zorgen.
Kennis en begrip over dementie overbrengen
Henriëtte Brons, Alzheimer Nederland: “Voor alle deelnemers geldt dat zij sinds hun diagnose anders naar hun toekomst kijken. Feit blijft dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving én willen laten zien wat er ondanks de ziekte allemaal nog wél kan. ‘Wat hoop je dat het je brengt?’ heb ik de kandidaten gevraagd bij de eerste kennismaking. Voor alle deelnemers staat voorop dat zij kennis en begrip over dementie willen overbrengen. Laten zien dat zij meer zijn dan de ziekte. Iedereen wil zich graag nuttig en waardevol voelen. Dat verandert niet als je dementie krijgt. Dementie heeft veel gezichten en in dit programma zie je een kant die niet vaak wordt belicht. De deelnemers aan het programma zijn nog relatief jong en staan ondanks alles positief in het leven. Sommigen hadden ook gewoon zin in een leuk avontuur, weer eens iets beleven en lol hebben. Dat is dik gelukt.”
Restaurant Misverstand is vanaf 31 augustus iedere maandag om 21.30 uur te zien op SBS6. Het programma is geproduceerd door Concept Street in samenwerking met Alzheimer Nederland. Kijk voor meer informatie op alzheimer-nederland.nl/restaurant-misverstand